Cine va fi liderul mondial în tenis după Roland Garros 2022? Situația s-ar putea schimba dramatic

sursa foto: digisport

Situația actuală a clasamentului mondial ATP poate face ca în funcție de rezultatele de la Roland Garros, Medvedev (2 ATP) sau Zverev (3 ATP) să preia șefia de la liderul Novak Djokovic. Site-ul oficial atptour.com face o analiză a situațiilor posibile după cele două săptămâni pe zgura pariziană.

Djokovic își are soarta în propriile mâini în lupta pentru locul 1. Dacă sârbul va câștiga titlul, va rămâne pe primul loc pentru a 373-a săptămână, pe 6 iunie. În cazul în care Djokovic nu ajunge în semifinale, atât Medvedev, cât și Zverev au ocazia de a trece pe locul 1 mondial.

Cu toate acestea, la o săptămână după încheierea Roland Garros, situația s-ar putea schimba dramatic. Pentru că anul trecut turneul s-a jucat cu o săptămână mai târziu decât în mod normal, trio-ul își va contabiliza în continuare punctele de la Roland Garros 2021 pentru săptămâna din 6 iunie.

Dar pe 13 iunie, Djokovic va pierde punctele de campion de la Roland Garros 2021 (2.000), deschizând oportunitatea pentru ca Medvedev sau Zverev să îl înlocuiască în fruntea clasamentului ATP. Dacă Djokovic nu va câștiga Roland Garros în acest an, va pierde oricum primul loc în acea zi.

Dacă Medvedev ajunge în finala Roland Garros, va reveni pe locul 1 mondial pe 13 iunie, chiar dacă Djokovic ridică trofeul. Dacă Zverev va câștiga turneul, iar Medvedev nu va ajunge în finală, germanul va deveni al 28-lea număr 1 mondial.

Dacă Medvedev ajunge în semifinale la Paris și obține mai mult de 15 puncte la turneul ATP 250 din săptămâna 6 iunie de la ‘s-Hertogenbosch, acest lucru îl va împiedica pe Zverev să ajungă numărul 1 mondial pe 13 iunie, chiar dacă va triumfa la Roland Garros.

Singurul lucru care ar putea afecta potențial aceste scenarii este dacă Djokovic sau Zverev acceptă un wild card la un ATP 250 în săptămâna 6 iunie, când Medvedev este deja programat să concureze.

În timp ce accentul va fi pus pe bătălia pentru locul 1 mondial, lumea tenisului continuă să acorde atenție ascensiunii lui Carlos Alcaraz, în vârstă de 19 ani, care intră la Roland Garros pe locul 6, cel mai bun din carieră.

În cazul în care va câștiga primul său titlu de Grand Slam, spaniolul ar putea urca pe locul 4 pe 6 iunie și pe locul 3 o săptămână mai târziu, pe 13 iunie.

(sursa: Mediafax)