O nouă categorie de români va putea ieşi la pensie mai repede

sursa foto: alba24.ro

O nouă categorie de români va putea ieşi la pensie mai repede. Este vorba despre persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zone intens poluate şi care beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare cu doi ani.

Prin legea 161/2022 a fost modificată din nou lista cu localitățile poluate, ai căror locuitori, inclusiv cei de pe o rază de opt kilometri, se pot pensiona cu doi ani mai repede, fără penalizări.

Prin modificarea legii, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat în care au trăit persoanele din localităţile Avram Iancu, județul Alba, Hălchiu și Satu Nou, judeţul Braşov, Brăila, Tichilești și Chișcani, județul Brăila, Işalniţa, judeţul Dolj, Bălan, Corbu, Jolotca, Sândominic și Tulgheș, judeţul Harghita, Vața de Jos și Răchitova, județul Hunedoara, Borșa, județul Maramureș și din municipiul Tulcea, conform Avocatnet.ro.

O parte dintre localități au fost introduse în lista celor în care se poate ieși mai repede la pensie prin Legea 119/2022, care a fost adoptată la începutul acestei luni.

Legea pensiilor (263/2010) stabilește că, în cazul persoanelor care vor să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, nu se aplică penalizările ce, în mod normal, se aplică în situația pensiei anticipate parțiale. Pentru pensionarea anticipată parțială se aplică o scădere procentuală a cuantumului pensiei.

Potrivit iniţiatorilor, adăugarea acestor localități la lista deja existentă era necesară deoarece, în zonele respective au existat, de-a lungul anilor, mine, o fabrică de var, una de calcită și vopsele, una de cherestea și altele, iar activitatea acestora a afectat sănătatea locuitorilor.

„În anii precedenți, Parlamentul României a adoptat mai multe legi în sprijinul cetățenilor care au locuit în zone de risc. Soluția identificată a fost aceea de a scădea cu doi ani vârsta de pensionare în localitățile afectate, astfel încât raportul dintre vârsta de pensionare și speranța de viață să fie similar cu cel întâlnit în regiuni cu activități mai puțin nocive”, se arată în expunerea de motive ce a însoțit măsura în faza de proiect.

De altfel, această extindere a listei localităților în care se poate ieși mai repede la pensie este cea de-a opta din ultima perioadă.