Marcel Ciolacu: ‘România a fost, este şi va fi întotdeauna un partener solid şi de încredere al SUA’

sursa foto: Marcel Ciolacu / Facebook

România a fost, este şi va fi întotdeauna un partener solid şi de încredere al Statelor Unite, a afirmat, marţi, preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Marcel Ciolacu, menţionând că „ultimele luni au demonstrat pe deplin tuturor cât de important” este Parteneriatul cu SUA.

„Astăzi când sărbătorim 25 de ani de la semnarea parteneriatului Strategic cu Statele Unite putem constata cu toţii evidenţa importanţei sale pentru România. Invazia din Ucraina a demonstrat întregii Europe faptul că, din punct de vedere al securităţii, continentul nostru se află în continuare sub umbrela Statelor Unite, iar dacă ne uităm la noua realitate din Marea Neagră, trebuie să conştientizăm faptul că România are nevoie de Statele Unite şi de protecţia pe care aceasta o oferă. Cu alte cuvinte, România la fel ca toate statele de pe Flancul estic, se bazează pe parteneriatul direct pe care îl are cu Statele Unite, iar acest lucru reprezintă cea mai înaltă garanţie de securitate pentru cetăţenii noştri”, a afirmat Ciolacu, la şedinţa comună a Parlamentului dedicată aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România şi SUA.

El a afirmat că, după tragicul eveniment din 11 septembrie 2001, România a reacționat imediat și s-a declarat de facto un aliat al SUA în lupta împotriva terorismului.

„Primele trupe românești au ajuns în Afganistan în același an, iar un an mai târziu am făcut parte din coaliția internațională condusă de SUA pentru a dărâma regimul dictatorial al lui Sadam Hussein. Mai mult, în 2016, România a fost printre primele țări care a respectat înțelegerea cu SUA referitoare la bugetul NATO și a alocat 2% din PIB pentru apărare. Partidul Social Democrat a susținut toate aceste demersuri înțelegând încă de la început faptul că din punct de vedere al securității, România are cel mai puternic aliat în Statele Unite ale Americii! Parteneriatul cu SUA este unul extraordinar pe linie militară, de intelligence, pe capitole care țin de securitatea noastră și cea regională. Militarii români, ofițerii de informații care își desfășoară activitatea în teatrele de operațiuni și în condiții de război au fost, sunt și vor fi întotdeauna apreciați pentru profesionalism și rezultate de partenerii noștri din SUA.
Din păcate, și o spun cu amărăciune, fiind unul dintre oamenii politici ai acestei țări, mai avem foarte mult de lucrat la capitolul economic al acestui parteneriat și mai ales la capitolul politic. Pentru cele două, din urmă, clasa politică a ultimilor 25 de ani nu a făcut suficient. De aceea, consider că una dintre obligațiile mele, în calitate de Președinte al Camerei Deputaților și al PSD, este să mă asigur că acest lucru se va schimba. Sper ca în următorii 2 ani să reușim să construim linii directe de comunicare, pe lângă cele diplomatice ale MAE, care să ne permită să fim parte a grupului de țări care nu au nevoie de vize, să atragem din ce în ce mai multe companii americane interesate să investească în regiunea noastră și de a construi pur și simplu un dialog la nivel politic care poate aduce câștiguri de ambele părți”, adaugă social-democratul.

Ciolacu afirmă că România are „o șansă uriașă de a dezvolta componenta economică a Parteneriatului, în contextul în care foarte multe companii americane au anunțat că își mută afacerile din Rusia și din Ucraina”.

„România poate fi o soluția viabilă pentru toate aceste afaceri, dar noi trebuie să fim cei care să mergem către investitori cu propuneri foarte bine detaliate, astfel încât să le câștigăm încrederea. Știu că nu suntem singurii care vor asta. Turcia, Polonia sau Ungaria își doresc același lucru. Să atragă cât mai multe investiții americane din Rusia și Ucraina către ei. Dar eu cred că România, din foarte multe puncte de vedere, are mai multe avantaje față de aceste țări. De aceea, PSD își va asuma în perioada următoare să promoveze propunerile și proiectele noastre de dezvoltare economică. Închei această intervenție spunând că avem șansa să facem o schimbare reală în România dacă vom folosi oportunitatea pe care o avem acum. Vă asigur că PSD va fi și de data aceasta de partea bună a istoriei și vom lua cele mai bune decizii împreună cu partenerii noștri pentru ca România să devină una dintre cele mai dezvoltate țări din această regiune”, a încheiat liderul PSD.