Avertismentul unui fost ministru de Finanţe dă fiori reci românilor: ‘Preţurile vor creşte în continuare’

sursa foto: pixabay

Fostul ministru al Finanțelor Gheorghe Ialomiţeanu avertizează că românii se vor confrunta, din nou, cu o nouă creştere a preţurilor.

Gheorghe Ialomiţeanu a declarat că România este în procedură de deficit excesiv și s-ar putea ca cei de la Comisia Europeană să ne spună că trebuie să reducem compensaţiile la energie şi gaze. Acesta a explicat cu ce alte probleme s-ar mai putea confrunta românii în perioada următoare.

„E vorba de grija față de aprovizionare cu alimente, teama că prețurile vor crește în primul rând la alimente, dar și la energie și gaze. Și lucrurile nu stau bine, pentru că noi avem de-a face o inflație prin costuri. Importăm foarte mult.

Chiar și ultimele date furnizate de INS ne spun că în continuare mergem pe o creștere economică bazată pe consum stimulat din importuri și noi, de fapt, importăm inflația. Acea creștere a prețurilor nu rămâne în România decât într-o proporție foarte mică.

Nu vedem măsuri concrete pentru a se schimba acest model de politică economică. Avem oportunități să nu mai exportăm materie primă și să importăm produse și prețurile vor crește în continuare.

Mai mult decât atât, mesajul de la Fondul Monetar care propune ca prețurile să fie lăsate să crească, mă refer la prețurile la energie și gaze, statele să nu mai acorde acele compensații.

România este în procedură de deficit excesiv și s-ar putea Comisia Europeană să reducă, să ne spună că trebuie să reducem aceste compensații și s-ar putea prețurile la energie și gaze să nu le mai putem compensa din cauza acestei situații.

Și sigur că cei mai mulți vor avea probleme. Cei cu venituri mici vor fi afectați foarte mult de creșterea impozitelor pe proprietate care se vor dubla sau chiar tripla. Mă refer în primul rând la cei cu venituri mici, pentru că la noi sunt foarte mulți proprietari și modificările de la codul fiscal, în principal, i-a lovit pe cei cu venituri mici, nu pe firmele mari, companiile mari.

Şi vă dau un exemplu impozitul pe venituri în chirii, prin faptul că s-a anulat o deducere, a crescut cu 67 % impozitul pe chirii. Vă dați seama că erau persoane cu venituri foarte mici care-și obțineau un venit din chirie, își completa la pensie sau la salariu. Prețurile vor crește în continuare și mai mult.

Banca Națională va reacționa la decizia Băncii Centrale Europene și va mări dobânda de politică monetară, va crește costul la credite cu influență asupra prețului.

Chiar mă uitam legat de ROBOR. A depășit chiar perioada de criză a lichidităților 2010 iulie, deja e în creștere. Dacă în 2010 ROBOR-ul era în scădere, acum este creștere și va lovi pe foarte multe persoane cu credite”, a explicat Gheorghe Ialomițeanu la Antena 3.