Coreea de Nord ridică restricțiile COVID. Liderul Kim Jong Un declară victoria în lupta cu coronavirus

sursa foto: digi24

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat victoria în lupta împotriva coronavirusului, ordonând ridicarea restricțiilor anti-COVID impuse în luna mai, a anunțat joi presa de stat din Coreea de Nord, potrivit CNN.

Coreea de Nord nu a dezvăluit câte cazuri confirmate ale virusului a descoperit, dar din 29 iulie nu a raportat noi situații de persoane infectate.

După ce a dispus anularea măsurilor anti COVID, Kim a declarat că țara trebuie să mențină o „barieră antiepidemică puternică ca oțelul și să intensifice activitatea antiepidemică până la sfârșitul crizei globale de sănătate”, potrivit agenției de știri de stat KCNA.

Analiștii au declarat că, deși Nordul autoritar s-a folosit de pandemie pentru a înăspri controalele sociale, declarația sa de victorie ar putea fi o pregătire pentru restabilirea comerțului.

De asemenea, observatorii cred că anunțul ar putea deschide calea pentru ca Nordul să efectueze un test de armă nucleară pentru prima dată din 2017.

Rata oficială a deceselor din Coreea de Nord, de 74 de persoane, este un „miracol fără precedent” în comparație cu alte țări, a relatat KCNA, citând un alt oficial. În loc de cazuri confirmate, Coreea de Nord a raportat numărul de persoane cu simptome de febră. Aceste cazuri zilnice au atins un vârf de peste 392.000 pe 15 mai, determinându-i pe experții în sănătate să avertizeze cu privire la o criză inevitabilă.

Organizația Mondială a Sănătății a pus sub semnul întrebării afirmațiile Coreei de Nord, spunând luna trecută că este de părere că situația se înrăutățește, nu se ameliorează, pe fondul absenței unor date independente.

Declarația de victorie a Pyongyangului vine în ciuda faptului că nu a lansat niciun program de vaccinare cunoscut.
În schimb, țara spune că s-a bazat pe restricții, tratamente cu medicamente de producție proprie și pe ceea ce Kim a numit „sistemul socialist avantajos de tip coreean”.