Volodimir Zelenski: ‘Lumea a evitat la limită un dezastru nuclear!’

sursa foto: capital.ro

Europa s-a confruntat joi cu perspectiva unui dezastru radioactiv atunci când o centrală Zaporojie controlată de Rusia a fost deconectată de la rețeaua electrică ucraineană, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

„Dacă generatoarele diesel nu ar fi pornit, dacă automatizarea și personalul nostru de la centrală nu ar fi reacționat după pana de curent, atunci am fi fost deja nevoiți să depășim consecințele unui accident radioactiv”, a spus joi seara președintele Zelensky, potrivit Mediafax.

Pagubele au fost provocate de incendii care, potrivit agenției nucleare de stat din Ucraina, au interferat joi cu liniile electrice care conectează centrala, izolând temporar Zaporojie de rețeaua națională pentru prima dată în istoria sa.

„Ca urmare, cele două unități de putere funcționale ale centralei au fost deconectate de la rețea”, au declarat oficialii de la Kiev.

Președintele Ucrainei a pus pagubele pe seama bombardamentelor rusești, iar în discursul său de joi seara a acuzat Moscova că a pus Ucraina și Europa „la un pas” de dezastru.

Guvernatorul local numit de ruși, Evgheni Balitski, a dat vina pe armata ucraineană pentru lovituri, acuzând-o că a provocat întreruperi de energie electrică în regiune în urma acestora.

Nivelurile de radiații din zonă au rămas normale, în ciuda faptului că joi complexul nuclear Zaporojie și-a pierdut principala sursă de alimentare cu energie electrică, au raportat oficialii locali.

Centrala a fost ocupată de forțele militare rusești la începutul lunii martie, dar continuă să fie operată de tehnicieni nucleari ucraineni.