SUA, prima reacție după avertismentul lui Vladimir Putin: ‘Sunt afirmaţii iresponsabile. Noi tratăm întotdeauna cu seriozitate retorica de acest fel’

sursa foto: pixabay

Administraţia Joseph Biden ia „în serios” ameninţările „iresponsabile” ale preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, privind armele nucleare şi este pregătită să modifice configuraţia de apărare, dacă va fi cazul, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Preşedinţiei SUA.

„Ne aşteptam” la anunţul privind mobilizarea parţială a rezerviştilor. „Şi sunt mulţi, 300.000, aproape de două ori mai mulţi decât a trimis în război în februarie. În mod categoric, este un semnal că se luptă, iar noi ştim asta. Se simte împins, mai ales în zonele din nord-estul regiunii Donbas”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului prezidenţial pentru Siguranţă Naţională de la Washington, citat de postul ABC News şi de agenţia Bloomberg, scrie Mediafax.

Citește și: Vladimir Putin acuză Occidentul de șantaj nuclear şi avertizează: Rusia are ‘o mulțime de arme pentru a răspunde’

Oficialul american susţine că armata rusă a suferit „zeci de mii de victime” în Ucraina şi se confruntă cu lipsa coeziunii şi cu dezertări. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat miercuri că 5.937 de militari ruşi au murit în luptele din Ucraina.

Referindu-se la ameninţările preşedintelui Vladimir Putin privind utilizarea armelor nucleare, Kirby a precizat: „Sunt afirmaţii iresponsabile. Noi tratăm întotdeauna cu seriozitate retorica de acest fel. Monitorizăm cât se poate de atent poziţia strategică a Rusiei, astfel încât, dacă vom fi nevoiţi, să o modificăm pe a noastră. Nu avem niciun indiciu că acest lucru este necesar acum”, a subliniat Kirby.

Oficialul american a atras atenţia că Washingtonul nu intenţionează să recunoască rezultatele referendumurilor privind anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson. „Este vorba de teritoriul ucrainean. Nu contează ce farse de referendumuri organizează, încă este teritoriu ucrainean”, a insistat Kirby.