Alegeri cu miză mondială în SUA: Joe Biden și Donald Trump își joacă viitorul politic în acest scrutin

sursa foto: istockphoto

În Statele Unite au loc marţi aşa-numitele alegeri „la mijloc de mandat”- „midterm elections”. Acest fel de alegeri sunt, tradiţional, considerate, un test pentru partidul preşedintelui în funcţie. Miza alegerilor de anul acesta depăşeşte însă graniţele Statelor Unite, iar efectele lor vor schimba lumea.

Aproape 250 de milioane de votanţi sunt aşteptaţi la alegerile de la mijlocul mandatului preşedintelui. Ultimele sondaje de opinie îi dau favoriţi pe republicani. Victoria lor l-ar putea ajuta pe Trump să revină în Biroul Oval, în timp ce administraţia Biden va trebui să lupte pentru supravieţuire, informează Observator News. Iar pe plan internaţional, Ucraina ar pierde un mare aliat.

Un singur loc pierdut sau câştigat în Senat şi Camera Reprezentanţilor va schimba peisajul politic american, cu doi ani înainte de alegerile prezidenţiale. Înfrângerea democraţilor ar fi un vot negativ dat administraţiei Biden şi poate cântări decisiv în revenirea lui Donald Trump la Casa Albă. Deja pe culoarele de la Washington se vorbeşte despre suspendarea lui Joe Biden, în cazul în care republicanii vor deţine puterea în Congres.

„Nu putem permite să devină America o ţară comunistă. Dacă noi (republicanii – n.r.) nu începem să câştigăm alegerile în mod evident şi corect, atunci exact asta o să se întâmple, o să devenim o ţară comunistă”, a spus Donald Trump.

Cu un congres majoritar republican, Ucraina are şanse mari să piardă sprijinul Statelor Unite în războiul cu Putin.

„Sub conducerea republicanilor, niciun ban nu va mai merge în Ucraina. Ţara noastră este pe primul loc.” – Marjorie Taylor Greene, membră a Camerei Reprezentanților

Dacă republicanii vor fi majoritari şi vor merge până la capăt cu acest plan, analiştii de politică externă cred că raportul de forţe din regiunea noastră va avea de suferit.

Alegerile din SUA au consecințe globale

Cristian Pârvulescu, analist politic: „De aceea, alegerile acestea vor complica şi mai mult rolul Statelor Unite pe plan mondial, nu-l vor simplifica. Să nu neglijăm, însă, faptul că Putin a mizat pe un succes al Republicanilor, nu pentru că Republicanii ar fi pro-ruşi, ci pentru că asta va complica foarte mult exerciţiul administraţiei.”

Alegerile din SUA, din nou sub semnul intervenției ruse

În aceste condiţii, Rusia a început să facă şi ea campanie electorală în Statele Unite şi nu se jenează să recunoască.

„Am intervenit (în alegerile din SUA – n.r.), intervenim și vom continua să intervenim. Cu atenție, cu precizie, cu operativitate și în felul nostru, așa cum știm să facem”, spune miliardarul Evgheni Prigojin, care a înfiinţat o grupare paramilitară şi a cărui firmă se ocupă de catering pentru Kremlin la recepţiile oficiale. Reacţia administraţiei Biden nu a întârziat să apară.

Ned Price, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat: „Nu ne aşteptăm ca Preşedintele Putin să acţioneze împotriva lui. Ne-ar plăcea să vedem cum Federaţia Rusă ar acţiona împotriva cuiva care se laudă atât de mult cu faptul că a intervenit în alegerile unui stat suveran. Sigur, ne-am aştepta la asta din partea unui sistem pentru aplicarea legii responsabil, din partea unui guvern responsabil. Dar, desigur, ştim mai bine decât să ne aşteptăm la asta din partea Rusiei.”

Alegerile pun în joc toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor şi 35 din cele 100 de locuri ale Senatului. Cele mai recente sondaje de opinie îi dau favoriţi pe republicanii lui Trump.