Cum va arăta orașul viitorului? Prințul moștenitor saudit a dezvăluit planurile proiectului NEOM

sursa foto: ziarul evenimentul

Oraşul futurist Neom din Arabia Saudită va avea o lungime 170 de kilometri şi va găzdui doi zgârie-nori acoperiţi cu oglinzi, potrivit noilor planuri dezvăluite de prinţul moştenitor Mohammad bin Salman, care nu au îndepărtat însă dubiile legate de fezabilitatea economică şi de mediu a acestui proiect, informează AFP, citată de Agerpres.

Denumite „The Line”, cei doi imenşi zgârie-nori cu o înălţime de 500 de metri vor forma centrul acestui oraş de pe ţărmul Mării Roşii, un proiect-far de mai multe sute de miliarde de dolari promovat de Mohammad bin Salman, conducătorul de facto al regatului, care încearcă să diversifice economia acestei ţări bogate în petrol.

Cu taxiurile sale zburătoare şi roboţii lui domestici, oraşul Neom a făcut să se vorbească foarte mult despre el în presa internaţională după primul anunţ din 2017, chiar dacă mai mulţi arhitecţi şi economişti au pus sub semnul întrebării fezabilitatea proiectului.

Iniţial, Neom a fost prezentat ca un fel de „Silicon Valley” regional, un centru al biotehnologiei şi internetului, întins pe o suprafaţă de 26.500 de kilometri pătraţi.

În timpul prezentării turnurilor „The Line”, prinţul saudit a dezvăluit însă o viziune încă şi mai ambiţioasă, descriind un oraş utopic fără automobile şi considerat „cel mai bun de locuit de pe întreaga planetă”.

Ideea este de a regândi viaţa urbană pe o suprafaţă de doar 34 de kilometri pătraţi pentru a răspunde „crizelor de spaţii locuibile şi de mediu”, a adăugat prinţul saudit, generând încă o dată anumite păreri sceptice.

„Conceptul a evoluat atât de mult de la crearea sa iniţială, încât este uneori dificil să îi stabileşti direcţia”, a comentat Robert Mogielnicki de la Arab Gulf States Institute din Washington.

Boom demografic

Autorităţile saudite au evocat în trecut numărul de 1 milion de locuitori pentru oraşul futurist Neom.

Prinţul moştenitor a fixat de atunci un prag de 1,2 milioane de locuitori până în 2030 şi de 9 milioane de locuitori la orizontul anului 2045, mizând pe un boom demografic ce ar fi necesar, după părerea lui, pentru a face din Arabia Saudită o putere economică şi o ţară capabilă să rivalizeze cu alte state în toate sectoarele de activitate.

La scară naţională, obiectivul este de a se atinge pragul de 100 de milioane de locuitori în 2040, „aproape 30 de milioane de saudiţi şi 70 de milioane de străini”, marcând o creştere considerabilă în raport cu populaţia actuală de 34 de milioane de locuitori, a declarat prinţul Mohammad bin Salman.

„Acesta este şi interesul principal al construirii oraşului Neom: creşterea capacităţii demografice a Arabiei Saudite. Şi, întrucât vom face acest lucru pornind de la zero, de ce ar trebui să copiem oraşele obişnuite?”, a adăugat prinţul saudit.