Kremlinul spune ‘pas’ propunerii lui Zelenski: ‘Medvedciuk nu este cetățean al Rusiei, nu a avut niciodată relații de culise cu Rusia’

sursa foto: cnn.com

Rusia a reacționat după propunerea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a-l schimba pe oligarhul Viktor Medvedchuk cu prizonierii de război. Politicianul ucrainean Viktor Medvedciuk nu a avut niciodată o relație de culise cu Rusia, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, potrivit Sky News.

„Sunt bine cunoscute opiniile lui Medvedciuk în favoarea construirii unor relații de parteneriat normale, reciproc avantajoase, între Ucraina și Rusia. Această poziție a fost întotdeauna deschisă, Medvedciuk nu a avut niciodată relații de culise cu Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Chiar dacă ne imaginăm ipotetic, ar fi cu siguranță posibil să înțelegem că Medvedciuk ar fi părăsit teritoriul Ucrainei înainte de începerea unei operațiuni militare speciale. După cum vedem, el nu a făcut acest lucru”, a precizat Peskov.

Oficialii ruși au sugerat că nu ar fi de acord cu un schimb de prizonieri, având în vedere că Medvedciuk este un cetățean ucrainean deținut în Ucraina.

„În ceea ce privește schimbul, despre care diverse figuri de la Kiev au vorbit cu atâta fervoare, ardoare, plăcere: Medvedciuk nu este cetățean al Rusiei, nu are nimic de-a face cu o operațiune militară specială, este o figură politică străină”, a explicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, comentând rapoartele despre reținerea lui Medvedciuk.

„Nu știm deloc dacă el însuși dorește un fel de participare rusă la rezolvarea acestei situații calomnioase împotriva sa”, a adăugat Peskov, vorbind despre posibilitatea de a schimba un politician cu prizonieri ucraineni. De asemenea, el a dat asigurări că Moscova „va urmări fără îndoială soarta lui Medvedciuk” și i-a îndemnat pe politicienii europeni să facă același lucru, „care se preocupă atât de mult de libertatea de exprimare, încât vorbesc despre imposibilitatea de a persecuta o persoană din motive politice”.

Peskov a declarat că procesul lui Medvedciuk s-a desfășurat sub pretexte false, dar acesta a luat decizia dificilă de a rămâne în Ucraina.

„După cum se știe deja pe scară largă, împotriva lui Medvedciuk a avut loc un proces. Suntem profund convinși că procesul este absolut motivat politic, sub pretexte absolut exagerate. Chiar și așa, Medvedciuk nu a părăsit Ucraina, el a luat o decizie foarte dificilă de a participa la acest proces”, a declarat Peskov.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.