Lovitură pentru Roman Abramovici: Oligarhul rus rămâne fără două avioane de lux, evaluate la peste 400 de milioane de dolari

sursa foto: digisport.ro

Un judecător american a aprobat sechestrarea a două dintre avioanele private ale oligarhului rus Roman Abramovici, evaluate la peste 400 de milioane de dolari, pentru încălcarea legilor americane privind exporturile și sancțiunile, anunță CNN.

Avioanele, un Gulfstream și un Boeing 787-8 Dreamliner, considerat a fi unul dintre cele mai scumpe avioane private din lume, se află în Rusia și Dubai, potrivit declarației unui agent FBI în sprijinul mandatului de confiscare.

Departamentul Comerțului a anunțat, de asemenea, acuzații administrative împotriva lui Abramovici. Dacă acesta va fi găsit responsabil, sancțiunea maximă ar putea fi egală cu valoarea avioanelor, a declarat un oficial al administrației.

În timp ce Abramovici nu a fost sancționat de Biroul de control al activelor străine al Departamentului Trezoreriei SUA, un oficial al Departamentului de Justiție a declarat că mandatul de confiscare indică faptul că „nimeni nu este mai presus de lege și faptul că nu ești pe lista OFAC nu îți dă dreptul să te sustragi sancțiunilor sau controalelor la export”.
Autoritățile spun că avioanele de fabricație americană au fost transportate în și din Rusia fără a obține licențe de la Departamentul de Comerț al SUA. Avioanele și piesele de avion fac obiectul normelor de export din cauza utilizării lor militare potențiale și a implicațiilor pentru securitatea națională.

După ce Rusia a invadat Ucraina în februarie, Departamentul Comerțului a înăsprit sancțiunile și a început să solicite licențe pentru exportul de avioane, care anterior nu aveau nevoie de aprobare. La începutul lunii martie, Comerțul a interzis, de asemenea, ca un avion american deținut de un cetățean rus să fie exportat în Rusia.

Autoritățile spun că, la mijlocul lunii martie, avionul Gulfstream a zburat de două ori în Rusia, unde a rămas. La începutul lunii martie, aeronava Boeing a zburat din Dubai în Rusia și înapoi în Dubai, unde a rămas. Boeing-ul, cumpărat inițial pentru 93,6 milioane de dolari, a fost personalizat și este evaluat acum la aproximativ 350 de milioane de dolari, potrivit declarației FBI.