Rusia pierde încă un inginer de top. Creatorul temutelor rachete rusești Kalibr a murit

sursa foto: digi24

Pavel Kamnev, directorul științific al uneia dintre cele mai mari companii de armament din lume și creatorul clasei de rachete Kalibr folosite de Marina Rusă, a murit luni, anunță Interfax.
„La 9 ianuarie 2023, la vârsta de 86 de ani, a murit directorul științific al concernului Almaz-Antey, Erou al Muncii al Federației Ruse, Pavel Ivanovici Kamnev”, se arată într-un comunicat de presă publicat luni de compania de stat rusă.

Corporația Almaz-Antey, înființată în 2022, este printre primii 10 producători de armament în lume, înregistrând în 2017 venituri de aproape 10 miliarde de dolari.

„Kamnev a fost unul dintre pilonii complexului militar-industrial autohton, un om de știință în domeniul științei rachetelor”, mai scrie în comunicatul de presă.

Pavel Kamnev a contribuit la crearea și dezvoltarea a zeci de rachete și este creditat inclusiv cu proiectarea rachetelor Kalibr folosite de Marina Rusiei în atacurile sale asupra Ucrainei.

„A luat parte activ la dezvoltarea multor sisteme de rachete, a desfășurat managementul științific și tehnic al celei mai importante lucrări, cea privind crearea și modernizarea a zeci de arme de rachete de diferite clase pentru Forțele Terestre, Marina, Forțele Aeriene, pentru sistemele antirachetă și de apărare aeriană ale țării, precum și exportul de arme”, se mai arată în comunicatul de presă.

Pavel Kamnev, născut pe 14 noiembrie 1937 la Mahacikala, primea în urmă cu un an, din partea președintelui Vladimir Putin, titlul de „Eroul al Muncii”.

Decesul acestuia vine la o săptămână după ce un alt inginer rus, Vladimir Nesterov, a murit în condiții misterioase. Nesterov era unul din cei mai buni ingineri ruşi şi a conceput rachetele ruseşti Angara, pe care Kremlinul intenţiona să le utilizeze pentru plecări în spaţiu.