SUA, la un pas de o criză majoră. Joe Biden declară situație de urgență

sursa foto: digi24

Președintele SUA, Joe Biden, a invocat Legea privind producția militară pentru a extinde producția internă de componente pentru celule solare și a eliminat, de asemenea, tarifele la importul de celule solare din mai multe țări din Asia de Sud-Est, se precizează în documentele Casei Albe distribuite luni.

„Există mai mulți factori care amenință capacitatea Statelor Unite de a furniza suficientă energie electrică pentru a satisface cererea așteptată a consumatorilor. Acestea includ întreruperea furnizării energiei electrice cauzate de invazia Rusiei în Ucraina, precum și evenimente meteorologice extreme exacerbate de schimbările climatice”, arată sursa citată.

Potrivit președintelui american, una dintre măsurile prevăzute pentru contracararea unui astfel de deficit este scutire temporară de taxe la furnizarea de panouri solare de import produse în țările asiatice.

„În acest sens, guvernul SUA se concentrează asupra colaborării cu întreprinderile pentru a extinde capacitatea internă de producere a energiei solare”, a transmis liderul de la Washington.

În același timp, reprezentantul special al președintelui SUA pentru Climă, John Kerry, susține că războiul din Ucraina nu trebuie folosit ca scuză pentru a prelungi dependența globală de cărbune.

Într-un dialog cu jurnaliștii de la BBC, oficialul american a criticat numărul mare de state care nu și-au îndeplinit promisiunile făcute de la summitul climatic COP26.

Dacă țările își extind dependența de cărbune ca răspuns la război, atunci „am încurcat-o”, consideră John Kerry.