Descoperirea cercetătorilor belgieni care ar putea pune capăt pandemiei

sursa foto: pixabay

Cercetătorii belgieni de la Universitatea Leuven au descoperit cum anume se atașează coronavirusul de celule și cum poate fi el blocat, prevenind astfel infecția. Descoperirea dă speranțe că va fi dezvoltat un medicament antiviral pentru a eradica virusul.

Specialiștii de la Universitatea Leuven, conduși de David Alsteins, fac de doi ani cercetări pentru a descoperi cum anume infectează coronavirusul celula. Ei au identificat o variantă a acizilor sialici care interacţionează mai puternic decât altele cu proteina spike a virusului. De asemenea, aceștia au reuşit să blocheze punctele de ataşare ale proteinei spike și să impiedice interacțiunea cu suprafaţa celulei. Acest lucru previne infecția, a explicat universitatea, citată de novinite.com.

Cercetătorii urmează să testeze pe șoareci aplicarea acestui blocaj pentru a vedea dacă funcționează.

Specialiștii belgieni au punctat că și după apariția vaccinurilor populația nu e imună la apariția de noi variante ale coronavirusului, iar eficacitatea pe termen lung a serurilor tot nu e cunoscută.

În plus, în ciuda campaniilor de vaccinare și a tratamentelor dezvoltate până acum, încă mai există cazuri grave de COVID-19.

Descoperirea lor, însă, funcţionează pe orice variantă a virusului, indiferent de mutaţii. Asta înseamnă că se poate ajunge la dezvoltarea unui medicament care chiar să eradicheze virusul.