Profesorul Mencinicopschi, ucis de cea mai perfidă boală respiratorie. Era dependent de oxigen din 2021

GHEORGHE MENCINICOPSCHI - NUTRITIONIST

 

 

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a murit, la 73 de ani, din cauza unei boli foarte rare și foarte periculoase. Fibroza pulmonară idiopatică este o boală care afectează aproximativ o mie de români, cei mai mulți medici nu reușesc să o diagnosticheze decât foarte târziu, iar pronosticul în majoritatea cazurilor este unul sumbru. Este o boală pentru care nu există decât tratament adjuvant, mai periculoasă chiar decât cancerul pulmonar, cunoscut ca fiind un tip de cancer extrem de agresiv. Specialiștii spun că este cea mai vicleană dintre afecțiunile respiratorii. Jumătate dintre pacienți mor în 3 ani de la diagnosticare.

Apropiații profesorului Mencinicopschi susțin că boala s-a agravat în perioada detenției, acesta fiind condamnat în anul 2014 la 8 ani de închisoare în dosarul „Telepatia”. A executat doi ani și o lună, după care starea sa de sănătate s-a înrăutățit. Atunci a fost diagnosticat cu fibroză pulmonară.

Din luna martie a anului 2021, viața lui Gheorghe Mencinicopschi a depins de aparatul de oxigen.

„Fibroza pulmonară idiopatică duce la lipsa oxigenului, la invaliditate şi la deces în doar câţiva ani, având un potenţial malign similar cancerului pulmonar”, explică conf. dr. Irina Strâmbu, coordonatorul Grupului de Lucru de Pneumopatii Interstiţiale Difuze al Societăţii Române de Pneumologie (SRP).

„Fibroza pulmonară idiopatică este pentru pneumologi, şi nu numai, una din cele mai dificile afecţiuni în a fi diagnosticată. Aşadar, FPI este o boală a plămânilor extrem de severă, subdiagnosticată în România, la fel ca şi în toată lumea. Are un prognostic mai sever decât multe tipuri de cancer”, a explicat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedintele SRP. Este o afecţiune atât de rară încât se estimează că un medic de familie se întâlneşte cu un pacientul cu fibroză pulmonară idiopatică o dată la 7 ani.

Fibroza pulmonară poate fi și unul dintre efectele infectării cu COVID 19.

Gheorghe Mencinicopschi a fost biolog, biochimist și cercetător,  a fost director al Institutului de Cercetări Alimentare și o personalitate activă în domeniul alimentației și nutriției.