140 de kilometri de autostradă, în pericol. Omul de afaceri Dorinel Umbrărescu declară război guvernului

sursă foto: CNAIR

Decizie fără precedent a omului de afaceri băcăuan Dorinel Umbrărescu, patronul UMB, una dintre cele mai mari firme de construcții implicate în proiectele importante de infrastructură rutieră: începând de luni, 11 iulie, nu își va mai chema oamenii la muncă.  Firma UMB intră practic în grevă după ce Guvernul, prin CNAIR, și-a încălcat promisiunea de a adopta prin ordonanță de urgență o formula de ajustare a prețului contractelor după scumpirea semnificativă a materialelor de construcții.

Sunt în pericol 7 proiecte care însumează peste 140 de kilometri adică mai bine de o treime din totalul de kilometri de autostradă și drum expres pentru care România are acum contracte de execuție semnate, transmite Asociația Pro Infrastructură.

Singurul șantier pe care Umbrărescu îl păstrează deschis este DEx12 Centura Slatina, unde lucrările sunt aproape terminate. UMB își va onora angajamentul de a da în folosință cei 22 km ai centurii pe 28 iulie.

Iată și reacția CNAIR, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere :

„UMB este un partener pe care CNAIR îl consideră serios. Compania a luat permament măsuri pentru a sprijini toți constructorii care au contracte în derulare.

În cazul particular al UMB, dovadă sunt întâlnirile periodice cu managementul acestui constructor, pentru găsirea celor mai bune soluții privind acoperirea costurilor suplimentare provocate de creșterea prețurilor la materialele de construcție.
CNAIR a făcut inclusiv propuneri care au dus la aprobarea de către Guvernul României a OUG 64/2022, tocmai pentru a diminua impactul acestor costuri suplimentare.
După publicarea acestei OUG, CNAIR a continuat să propună măsuri de îmbunătațire.
Rezultatul este acela că MIPE la randul său a inițiat o Ordonanța de Guvern care va îmbunatăti aplicarea acestor corectii de pret. Documentul elaborat de MIPE este în procesul de avizare și avem încredere că în următoarea perioadă acest document va fi aprobat în ședință de Guvern, în acord cu propunerile noastre.”