E oficial, legea va intra în vigoare duminică: O nouă categorie de angajați va avea dreptul să iasă mai repede la pensie

sursa foto: romania24.ro

Potrivit unei legi publicate în Monitorul Oficial, salariații care au lucrat în grupa I și/sau a II-a de muncă în termocentralele pe bază de cărbune vor beneficia de reducerea de vârstă aplicată grupei de muncă.

Legea 74/2022, ce va intra în vigoare duminică, e menită să completeze Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în sensul recunoașterii grupelor de muncă pentru cei care au desfășurat activităţi de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui.
„Este asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariații au desfășurat activități dintre cele prevăzute la alin. (1) lit. i) (cele menționate mai sus, n.red.) în locurile de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa I și/sau grupa a II-a de muncă” este prevederea care îi va ajuta pe cei care au lucrat în termocentralele pe bază de cărbune și în extracția de cărbune să iasă mai repede la pensie.

De aceste prevederi vor beneficia, la cerere, și cei care sunt deja pensionari. Pentru aceștia, drepturile de pensie recalculate se vor acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea. Dacă, în urma recalculării, va reieși o pensie mai mică decât cea cuvenită anterior, va fi păstrat cuantumul mai avantajos.

Această lege apare după ce, în iulie 2021, Legea pensiilor a fost modificată pentru a include activitățile menționate anterior în cadrul locurilor de muncă în condiții speciale, potrivit avocatnet.ro.