Reducerea de 50 de bani pe litrul de carburant, la latitudinea benzinăriei. Ministrul Energiei: „Românii sa aibă încredere”

sursa foto: Virgil Popescu / Facebook

Guvernul a adoptat astăzi Ordonanța de urgență care prevede că operatorii de benzinării care vor acorda de la 1 iulie o reducere de 0,5 lei/litru de carburant vor beneficia de o compensare de 0,25 de lei/litru de la bugetul de stat, fără a fi o obligație legală.

„Azi s-a aprobat OUG. Vorbim de o reducere de 50 de bani – 25 de bani vor fi suportați de către bugetul de stat, iar 25 de bani vor fi o reducere comercială pe care, voluntar, o vor aplica lanțurile de benzinării, în cazurile când doresc să ia și această reducere de la bugetul de stat de 25 de bani”, a declarat Virgil Popescu.

El precizează că ordonanța de urgență intră în vigoare în această noapte.

„Ordonanța oferă un cadru legislativ și o conformare benevolă. Nu e obligatorie. Eu din ce cunosc în piață sunt convins că benzinăriile din piață vor aplica această reducere de 50 de bani”, a mai spus acesta.

El a precizat că reducerea ar trebui să se vadă în prețul carburanților încă de mâine, iar românii ar trebui să aibă încredere că benzinarii vor aplica acest mecanism, chiar dacă nu sunt obligați prin lege.

Potrivit ministerului Finanțelor, companiile vor putea deconta cei 25 de bani printr-un „mecanism simplificat”.

„În termen de 15 zile, printr-un ordin al președintelui ANAF se va stabili modelul de declarație pe care vor trebui să o depună. Compensarea se va face cu obligațiile fiscale a acestora, TVA, impozit pe profit, etc. Estimăm că stingerea se va face pe partea de TVA”, a transmis secretarul de stat din ministerul Finanțelor.

Măsura se va aplica în perioada 1 iulie – 30 septembrie.

Actul normativ prevede următorul mecanism pentru reducerea cu 50 de bani:

Pe perioada 01.07.2022 – 30.09.2022, operatorii economici care comercializează benzină și motorină către clienții finali – persoane fizice și juridice care achiziționează carburanții pentru consumul propriu, și care acordă o reducere de preț de 0.5 lei/ litru, inclusiv TVA, la prețul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0.25 Lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate.
Pentru fracțiuni dintr-un litru reducerea de preț și respectiv compensarea se vor acorda proporțional.
Pe perioada de aplicare a prezentei scheme de compensare, operatorii economici prevăzuți vor afișa pe totem prețul care include această reducere de preț, iar în sistemul de gestiune și la pompă va fi înscris prețul de vânzare fără reducerea comercială.
În cazul acordării reducerii de preț, aceasta se va evidenția distinct pe documentele fiscale aferente vânzărilor, bonuri fiscale și/sau facturi.
„În situația în care vor exista creșteri nejustificate a prețurilor la carburanți în perioada de aplicare a acestei ordonanțe de urgență, acestea vor fi încadrate la categoria de acțiuni speculative și vor fi sancționate potrivit OUG 84/2022 privind combaterea acțiunilor speculative.”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.