Vasile Dîncu vorbește despre o îngrijorare internațională: ‘Marea Neagră este blocată, există mai multe câmpuri de mine’

sursa foto: antena3.ro

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat marți, la Digi24, că în Marea Neagră este „un relativ calm”, însă există şi informaţii legate de existenţa unor câmpuri de mine, iar pentru aceasta a apărut şi o îngrijorare internaţională.

„În Marea Neagră, în acest moment exist un relativ calm, chiar dacă o serie de bombardamente la sol au fost făcute şi de pe navele care se află în Marea Neagră. În jur de 14 nave există, în acest moment, în Marea Neagră, sigur că blochează prin aceasta şi sunt destul de sistematici în a bloca chiar şi unele incursiuni comerciale. Sunt blocate porturile ucrainene oricum şi se preconizează, într-adevăr, există informaţii că s-ar organiza nişte formaţiuni de luptă navale prin care să se exercite bombardamente pe teritoriile regiunilor în care au loc acţiuni militare. (…) În aceste momente, marea este blocată, există şi informaţii legate de existenţa unor câmpuri de mine desprinse din zona litoralului. Sigur că există şi o îngrijorare internaţională legată de această chestiune, se discută deja, la ultima întâlnire a Comitetului de afaceri externe unde au participat şi miniştrii apărării săptămâna trecută, s-a discutat deja de operaţiuni nu numai de deminare a Mării Negre unde într-un fel sau altul România, Turcia şi Bulgaria eram şefi de filă. Am fost sprijiniţi în acea primă fază şi de o navă din Italia. Am vorbit cu ministrul italian al Apărării care se afla în România în acel moment. Acum se pune problema şi a deminării terenurilor din zona Ucrainei, din zona agricolă, ca să se poată lucra acolo şi deja se discută despre misiuni internaţionale pentru deminare”, a spus ministrul MApN la Digi24.