Caz incredibil: un copil de 2 ani riscă să fie despărțit de mama sa. Autoritățile române sunt incapabile să ofere o viză, în regim de urgență!

Luni seara, bucureșteanul Bogdan Gherman, aflat într-o situație disperată în Turcia, a intrat în direct la ETNO, în emisiunea ”Subiectul zilei” pentru a cere ajutorul mass media.

Bogdan Gherman se află de trei săptămâni în Instanbul, încercând să-și aducă în țară familia: copilul de 2 ani și jumătate, care are cetățenie română și mama acestuia, cetățean belarus. El are nevoie de o viză, pentru mama copilului său, în regim de urgență.

Au fugit de război și sunt blocați în Turcia!Autoritățile române, impasibile!

Dacă mama copilului său nu va obține viza pentru România, până în data de 15 aprilie (30 zile), atunci ea trebuie să se întoarcă din nou în Belarus, la granița cu războiul! Iar copilul, fiind prea mic, nu poate fi despărțit de mamă.

Însă orice urgență dispare, în fața birocrației românești!

”În 15 martie, mama copilului meu împreună cu copilul meu de 2,6 ani (cetățean român) au fugit de război, la Istanbul, întrucât ei locuiau la 20 km de granița cu Ucraina și la 100 km de centrala de la Cernobîl. Am plecat după ei, de la București la Istanbul și i-am așteptat la aeroport. Cu ajutorul unui grup de Facebook, unde fac voluntariat de la începutul războiului din Ucraina, am găsit adăpost temporar la o familie de turci din Istanbul, familie pe care am anunțat-o că vom sta câteva zile, până când facem rost de viză pentru mama copilului”, spune Bogdan Gherman.


La Consulatul român din Istanbul, telefonul sună în gol!

Din data de 16 martie, Bogdan Gherman începe lupta contra cronometru cu birocrația din Consulatul român din Istanbul, via Ambasada României din Ankara.

La numerele de telefon ale Consulatului român nu a răspuns nimeni. Motiv pentru care, Bogdan Gherman s-a deplasat 45 km până la consulat, unde portarul turc nu știa decât limba sa natală. Bucureșteanului nu i s-a permis intrarea în consulat, deși era cu copilul de 2,6 ani în brațe, la -2 grade, pe motiv că nu are programare.

Într-un final, după o săptămână, în data de 21 martie, consulul Lucian-Petrișor Crângașu îi răspunde la email și-l informează ce acte trebuie să depună la dosar.

Răspunsul consulului se încadrează în eleganța diplomatică specifică meseriei: „Având în vedere situația specială în care vă aflați, puteți veni la consulat, fără o programare prealabilă. Vă aducem la cunoștință că, având în vedere contextul deosebit de dificil în care ne aflăm, cauzat de conflictul din Ucraina, există un număr mult mai mare de solicitanți de viză decât putem prelucra în cel mai scurt timp. În aceste condiții, vă adresăm rugămintea să manifestați răbdare, deoarece veți fi preluat cu prioritate”.

Aprobarea vizei stă în așteptare la București!

Presat de timp și de lipsa posibilităților financiare de a se mai întreține în Istanbul, Bogdan Gherman, merge pentru a treia oară la consulat, în data de 1 aprilie. Aici află că dosarul lui trebuie trimis la București, de unde trebuie să vină aprobarea, pentru ca apoi Consulatul ”să printeze” respectiva viză.

Tot acum află că ar fi fost mult mai simplu să solicite o simplă viză de turist pentru mama copilului, decât să aplice pentru reîntregirea familiei, așa cum a fost sfătuit tot de autoritățile române cu care a tot intrat în contact. Dar această informație nu i-a fost dată!

Situația lui Bogdan Gherman nu se rezolvase până luni seara, 7 aprilie, când, revoltat, a sunat la ETNO să ceară ajutorul mass media.

”M-am simțit alungat ca un câine de la poarta Consulatului!”

”M-am simțit pe rând, alungat ca un câine, în frig, de la poarta Consulatului, împreună cu familia mea, dintre care un copil de 2 ani și 6 luni, CETĂȚEAN ROMÂN, care nu a reușit încă să-și vadă țara, caci mama sa nu are viză și durează o veșnicie să primească una.

Apoi m-am simțit ignorat, dezamăgit și rușinat, în fața unor străini, care ne-au adăpostit în casa lor gratis și ne-au oferit o masă caldă, iar, din cauza țării mele, profităm, de exact 3 săptămâni de bunăvoința lor, deși ne-am fi dorit să primim viză și să putem ajunge în România mai repede.

Lucrăm online, încercând să nu deranjăm gazdele noastre, asta în timp ce avem grijă de un copil cu foarte multe nevoi și suntem limitați la internet. Este extrem de greu pentru noi.

Dacă situația nu se rezolvă urgent, voi merge împreună cu familia să locuim la consulat!”, a spus Bogdan Gherman, la emisiunea ”Subiectul zilei”, de la ETNO.

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.