Care sunt diferitele tipuri de plăci de surf?

Numeroase sunt tipurile de plăci de surf din care putem alege în funcție de nivel, în funcție de preferințe sau pur și simplu în funcție de stil. Shortboard, Evolutivă, Mini-Malibu sau Longboard, în cele ce urmează vom discuta despre principalele tipuri de plăci de surf existente pe piață.

Shortboard

Una din cele mai cunoscute tipuri de plăci de surfing este placa shortboard, utilizată și de Kelly Slater, Mick Fanning și de toți profesioniștii în cadrul competițiilor oficiale. Placa de surf shortboard este scurtă, îngustă și permite realizarea unor manevre mai radicale. Această placă este rezervată surferilor care dețin un minim de experiență și de tehnică. Drept urmare nu este recomandată debutanților.

Evolutivă

Este vorba despre o placă de surf mai tolerantă decât placa shortboard însă care permite numeroase manevre. Permite căutarea mai facilă a celor mai bune valuri. Este vorba despre o placă de surf adaptată surferilor de nivel mediu. Reprezintă un amestec potrivit între radicalitatea unei plăci shortboard și confortul unei plăci mini-malibu.

Mini Malibu

Bun venit în paradisul debutanților. Această placă pune accentul pe stabilitate. Mini Malibu este, fără îndoială, una din cele mai ușoare plăci pe care se poate face surfing. În privința manevrării există unele limite însă dacă ești un surfer ocazional și îți dorești pur și simplu să profiți de valuri în sezonul estival, această placă este ideală. Practicanții de surf mai puțin experimentați pot alege această placă fără probleme.

Longboard

Această placă este mare, este lungă, este frumoasă și ne amintește adesea de istoria surfului. Placa longboard era vedetă prin anii 60 și este prima placă de surf care a fost construită. Cunoscută și sub numele de Malibu, placa Longboard permite alunecarea lină pe valuri. Nu este recomandată începătorilor deoarece este grea, dificil de manevrat și mai complicat de vâslit. Este, în egală măsură, o placă extrem de estetică.

Ce trebuie să cauți la o placă de surf?

Placa de surf trebuie să fie robustă și foarte stabilă pentru a putea fi manevrată cu ușurință. Găsirea echilibrului ar trebui să fie un lucru simplu pe o astfel de placă. Chiar și în cazul celor mai mari valuri, forma plăcii este cea care va ușura deplasarea. O placă de surf ar trebui să se ridice rapid la momentul potrivit, pentru a-ți oferi viteza necesară și pentru a prinde valurile. Prin urmare, plăcile cu un volum mai mare sunt mai bune deoarece pot reduce rezistența la înaintare. Plăcile mai lungi și plăcile de surf cu dimensiuni medii au de obicei un volum mai mare, le permit utilizatorilor să sară mai rapid pe un val și mai din adâncime. În plus, vei avea nevoie de plăci de surfing care oferă flexiblitate, cu aripioare adecvate. Dacă vrei să te distrezi pe apă și esti la început de drum, poți alege o placă gonflabilă pentru SUP. Nu ai nevoie de valuri, nici de vânt, ci doar de o placă SUP, o vâslă, un bun echilibru, puțin curaj și suprafețe întinse de apă.