Pas important pentru lansarea SINA. Gabriela Firea: ‘Vor şti în premieră câţi copii sunt în situaţii de risc’

sursa foto: Gabriela Firea / Facebook

Ministrul Familiei, Gabriela Firea anunţă joi un pas important pentru lansarea Sistemului Naţional Informatic – SINA, ea arătând că începe distribuţia celor 5.000 de tablete cu ajutorul cărora asistenţii sociali vor introduce în sistem date despre copiii din România. Firea precizează că, odată cu implementarea acestui sistem, vor şti, în premieră în România, câţi copii sunt în situaţii de risc, de orice natură, la noi în ţară. Acesta date vor sta la baza Observatorului Naţional al Copilului.

„Copiii, mai bine și mai ușor protejați, sprijiniți, adoptați – în cazul celor abandonați de familii. Pas important pentru lansarea Sistemului Național Informatic – SINA. Începe distribuția celor 5.000 de tablete cu ajutorul cărora asistenții sociali vor introduce în sistem date despre copiii din România. Odată cu implementarea acestui sistem, vom ști, în premieră în România, câți copii sunt în situații de risc, de orice natură, la noi în țară. Acesta date vor sta la baza Observatorului Național al Copilului”, a anunțat Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse.

Echipamentele informatice vor ajunge la Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din toată țara și, ulterior, la Primării și la serviciile publice de asistență socială. Este vorba despre 250 de computere performante, 50 de imprimante multifuncționale și 5.000 de tablete. Softul care va asigura funcționarea sistemului se află în etapa de proiectare, iar primele teste vor fi făcute în primăvară.

„Sistemul Informatic Național – SINA va reuni toți copiii cu probleme din țară: cei care cresc în familii cu lipsuri materiale grave, fără acces la educație, la sistemul de sănătate, cu risc mare de abandon sau care provin dintr-un mediu cu violență și abuzuri. Tot aici vor fi înregistrați toți copiii care se află în grija statului, inclusiv cei pentru care a fost deschisă procedura adopției. De asemenea, sistemul va permite simplificarea întregului proces de adopție. Concret, va fi mult mai ușor atât pentru cei care își doresc să devină părinții unor copii abandonați, cât și pentru autorități să aibă acces la servicii electronice. Nu mai trebuie să se prezinte fizic la un ghișeu pentru a depune documente și toată comunicarea se va face online. Această bază de date va fi completată în timp real de lucrătorii sociali, din toate județele țării, cu ajutorul tabletelor. Putem constitui, astfel, dosarul electronic al copilului în situație de risc: prevenire, protecție specială, adopție, dar și monitorizarea în urma adopției”, a explicat Gabriela Firea.

Sistemul Informatic Național va înlocui actualele baze de date și arhive electronice folosite de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. Pentru implementarea proiectului este nevoie de circa 9 milioane de euro, din care aproape 8 milioane de euro sunt fonduri europene nerambursabile. Noul sistem informatic ar trebui să fie complet funcțional până la sfârșitul acestui an.