Copiii abuzați sexual în familie ajung, la maturitate, ori victime, ori agresori

„Da, am fost abuzată sexual în copilărie, și am trăit cu această rană, povară și rușine peste 40 de ani. Abuzatorul a fost tatăl meu vitreg. Mama mea a știut, dar nu a făcut nimic să mă protejeze” – este declarația cutremurătoare a Loredanei Latiș, speaker motivațional, președintele Academiei Române de Coaching.

Abuzul sexual împotriva unui copil este considerat infracțiune întrucât copiii nu sunt în măsură să-și dea consimțământul pentru nicio activitate sexuală. Molestarea unui copil este unul dintre cele mai oribile lucruri pe care cineva le poate face și, din păcate, se întâmplă în fiecare zi. Potrivit unui studiu din 2014 realizat de UNICEF, intitulat „Hidden in Plain Sight”, aproximativ 120 de milioane de fete au fost victime ale abuzurilor sexuale la un moment sau altul.  În Statele Unite, un copil mic este abuzat la fiecare opt minute. În România, 3 din 4 cazuri de abuzuri sexuale cu victime copii sunt judecate de instanțe ca fapte consimțite. Asta în situația în care foarte puține cazuri ajung la tribunal.

Loredana Latiș desfășoară, de mai mulți ani, o campanie în școli de conștientizare și denunțare a abuzului sexual, pe care îl numește „cel mai mârșav dintre toate abuzurile”. La fel de grav este faptul că, din rușine sau teamă, cei mai mulți agresori ajung să nu fie denunțați niciodată. Invitată la emisiunea Tainele Minții de la Etno, Loredana Latiș a atras atenția că acei copii abuzați care nu au beneficiat de sprijin și terapie, ajung, în viețile lor adulte, fie victime sexuale, fie agresori sexuali, în funcție de profilul lor psihologic.