Un cunoscut general avertizează: În următorii 20 de ani, o parte a României se va transforma în deșert / VIDEO

Mare parte a României este victima unui fenomen nemilos, deșertificarea. Invitat la Etno, generalul în rezervă Emil Străinu, unul dintre puținii specialiști români preocupați de așa numitul război climatic, a afirmat, în cadrul emisiunii Subiectul Zilei cu Dana Chera, că în mai puțin de 20 de ani, zona cuprinsă între Calafat și Fetești va fi un semideșert.

Consecințele schimbărilor climatice sunt deja vizibile în Oltenia, unde nisipul a luat, treptat, locul pajiștilor și pădurilor.  Este afectată o arie de peste 800 de kilometri pătrați.  Vântul suflă nisipul în sate și chiar spre București, care se află la peste 200 de kilometri distanță. 

Cultivarea legumelor pe solurile nisipoase este, de cele mai multe ori, o muncă în zadar.  Chiar și culturile de cereale mai puțin pretențioase, cum ar fi porumbul, nu mai pot găsi substanțe nutritive suficiente pe câmp. Acesta este motivul pentru care fermierii olteni cultivă cu precădere pepeni. Pe lângă faptul că amenință resursele esențiale de hrană, seceta prelungită este și un factor important de poluare. Oltenia nu este însă singura zonă a țării care riscă deșertificarea: Dobrogea, Insula Marea Brăilei, dar și nord-vestul țării se confruntă cu probleme similare.

Generalul Străinu susține că schimbările climatice sunt provocate intenționat. Nu este singurul ofițer care face asemenea afirmații. Recent, generalul NATO, Fabio Mini, avertiza că omenirea se află într-un război mondial meteorologic de câțiva ani și că cea mai puternică armă este cea cu care se modifică clima. Așa s-ar explica fenomenele meteo extreme care se succed violent în ultimul deceniu pe arii extinse ale planetei.