Amenzi de zeci de mii de euro pentru risipa alimentară în Spania. Ce vor fi obligate să facă restaurantele

sursa foto: pixabay

Sunt anunțate măsuri extrem de dure, în Spania, pentru risipa alimentară, iar restaurantele și supermarketurile vor fi obligate să găsească modalități pentru evitarea risipei alimentare, potrivit AFP.

Autoritățile vor să amendeze cu până la 60.000 de euro risipa alimentară, să oblige restaurantele să ofere mâncarea neterminată la pachet, iar marketurile să dea fructele nevândute pentru gemuri sau sucuri.

„Într-o lume în care, din nefericire, foamea şi malnutriţia există, aceste subiecte apasă pe conştiinţa tuturor”, a declarat ministrul agriculturii, Luis Planas, după şedinţa de guvern.

Legea, ce va trebui aprobată de parlament, are ca obiectiv reducerea cantităţii actuale de 1,36 milioane de tone de alimente şi băuturi aruncate de spanioli în fiecare an, ceea ce reprezintă o pierdere de 250 euro per locuitor, informează guvernului.

Proiectul de lege, care va intra în dezbaterea parlamentară, prevede că atât supermarketurile cât și restaurantele vor trebui să găsească modalități de distribuire a alimentelor către ONG-uri și bănci de alimente, înainte de termenul de expirare.

Dacă alimentele respective nu mai sunt apte pentru consum, vor trebui transformate de industrie în sucuri sau dulceţuri. În ultimă instanţă, restaurantele şi supermarketurile vor trebui să se asigure că alimentele vor servi ca hrană pentru animale sau vor fi transformate în compost.

De asemenea, restaurantele vor trebui să ofere clienților recipiente gratuite pentru a-și duce mâncarea acasă, o practică neobișnuită în Spania.

Proiectul de lege prevede amenzi între 2.000 şi 60.000 de euro pentru nerespectarea acestor măsuri. În conformitate cu obiectivele stabilite de ONU, Uniunea Europeană s-a angajat să reducă la jumătate risipa alimentară, atât a companiilor, cât și a consumatorilor, până în 2030.