Au ajuns la un acord! Rusia şi Ucraina au bătut palma

sursa foto: pixabay

Turcia a anunţat miercuri un acord cu Ucraina, Rusia şi Naţiunile Unite, care vizează reluarea exporturilor de cereale ucrainene blocate de Rusia, ridicând perspectivele de a pune capăt unui impas care a expus milioane de oameni la riscul de a muri de foame.

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat că acordul va fi semnat atunci când părţile se vor întâlni din nou săptămâna viitoare şi include controale comune pentru verificarea cerealelor în porturi şi asigurarea de către Turcia a siguranţei rutelor de export de cereale ucrainene pe Marea Neagră, anunţă Reuters, citat de Mediafax.

Turcia va înfiinţa, de asemenea, un centru de coordonare cu Ucraina, Rusia şi Naţiunile Unite pentru exporturile de cereale, a spus el.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că a fost făcut un „pas înainte” în vederea relansării exporturilor de cereale ucrainene, dar a avertizat că „va fi nevoie acum de mai multă muncă tehnică pentru a materializa progresul de astăzi”.

„Astăzi este un pas important şi substanţial, un pas pe drumul către un acord cuprinzător”. Ucraina şi Rusia au arătat că pot discuta, dar „pentru pace mai avem încă un drum lung de parcurs”, a declarat el reporterilor la New York.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei sau a Rusiei, ambele fiind printre cei mai mari exportatori de cereale din lume.