Banane false sau fructe de Pandanus: Ce am putea ajunge să mâncăm până în 2050?

sursa foto: pixabay

Până în 2050, micul dejun al oamenilor ar putea conține banane false sau fructele copacului Pandanus. Oamenii de știință britanici au întocmit o listă de plante puțin cunoscute care ar putea deveni hrana noastră în următorii ani.

Războiul din Ucraina a scos în evidență pericolele pe care le implică dependența de câteva recolte comercializate la nivel mondial.

Având în vedere că 90% din calorii provin din doar 15 culturi, experții de la Grădinile Botanice Regale din Kew, Londra, caută ingrediente pentru a ne asigura o alimentație sigură pentru viitor, conform BBC.

Schimbările climatice sporesc riscul unor „șocuri alimentare” grave, în cazul în care recoltele se prăbușesc și prețurile alimentelor de bază cresc rapid în întreaga lume.

Diversificarea alimentelor pe care le consumăm este una dintre soluțiile pentru a atenua foametea, pentru a combate pierderea biodiversității și pentru a contribui la adaptarea la schimbările climatice, spune Dr. Sam Pirinon, cercetător la Kew.

„Știm că există mii de specii de plante comestibile în întreaga lume care sunt consumate de diferite populații și aici putem găsi unele dintre soluțiile pentru aceste provocări globale ale viitorului”, spune el.

Din cele peste 7.000 de plante comestibile din întreaga lume, doar 417 sunt cultivate pe scară largă și folosite pentru hrană.

Boabe de fasole

Fasolea, sau legumele, sunt un alt „aliment al viitorului”. Sunt ieftine, bogate în proteine ​​şi vitamine B şi sunt adaptate la o gamă largă de medii, de la ţărmurile oceanelor până la versanţii muntilor.

Există 20.000 de specii de legume în lume, dar folosim doar o mână. Se crede că există sute în sălbăticie, încă necunoscute oamenilor de ştiinţă.

Fasolea morama (Tylosema esculentum) este un aliment de bază în unele părţi din Botswana, Namibia şi Africa de Sud, unde boabele sunt fierte cu porumb sau măcinate într-o pulbere pentru a face terci sau o băutură asemănătoare cu cacao.

Nu toate legumele sunt comestibile, dar experţii explorează proprietăţile diferitelor specii pentru a vedea care dintre ele ar putea oferi hrană şi nutrienţi.

Cereale sălbatice

Cerealele, care provin din ierburi, au şi ele o diversitate uriaşă, cu peste 10.000 de specii – oferind o mulţime de potenţial pentru alimente noi.

Fonio (Digitaria exilis) este o cereală africană hrănitoare folosită pentru a face cuşcuş, terci şi băuturi. Planta poate tolera condiţiile uscate.

Enset sau „banana falsă” este o „rudă” apropiată a bananei, dar este consumată doar într-o parte a Etiopiei.

Fructul plantei asemănător bananei este necomestibil, dar tulpinile şi rădăcinile amidonoase pot fi fermentate şi folosite pentru a face terci şi pâine.

Studiile sugerează că are potenţialul de a hrăni peste 100 de milioane de oameni într-o lume care se încălzeşte.