Câștigătorul premiului Nobel pentru Pace din 2022

sursa foto: digifm.ro

Ales Bialiatski, activist pentru drepturile omului din Belarus, este câștigătorul premiului Nobel pentru Pace din 2022, potrivit anunțului făcut vineri de comitetul pentru premiul Nobel din Norvegia.

Anunțul prinvind câștigătorul premiului Nobel pentru Pace a fost făcut în cadrul unei ceremonii care a avut loc vineri, la Oslo. Câștigător a fost declarat Ales Bialiatski, activist pentru drepturile omului din Belarus, informează Mediafax.

Ales Bialiatski este un activist pentru drepturile omului din Belarus, care a condus o campanie de aproape 30 de ani pentru democrație și libertate.

În 1996, Bialiatski a fondat Centrul pentru drepturile omului „Viasna”, cu sediul la Minsk, pentru a oferi sprijin deținuților politici. De atunci, a devenit principala organizație neguvernamentală din țară, contribuind la dezvoltarea societății civile din Belarus prin documentarea încălcărilor drepturilor omului și monitorizarea alegerilor.

De la jumătatea anilor 1980, Ales Bialiatski a condus o campanie non-violentă și non-partizană pentru a se asigura că în Belarus se instituie libertăți democratice și o societate civilă vibrantă. În calitate de membru activ al mișcării naționale pentru drepturile omului, Bialiatski a fost arestat și a petrecut mai mulți ani în închisoare sub acuzații inventate, autoritățile belaruse încercând să îl împiedice. De asemenea, guvernul a vizat în mod frecvent Viasna și pe membrii săi.
Premiul Nobel pentru Pace va fi decernat vineri în Norvegia, în timp ce pe continent se desfășoară cel mai mare război din ultimele șapte decenii.

Conflictul actual al Rusiei în Ucraina înseamnă că anunțul din acest an se va număra printre cele mai atent urmărite – și complicate – decizii luate de Comitetul Nobel norvegian în ultima vreme.

Acordarea premiului pentru pace – una dintre cele mai râvnite distincții ale umanității – servește adesea ca o ofertă de speranță în vremuri nesigure.

Specialiștii au considerat de la bun început că războiul din Ucraina a îngreunat foarte mult decizia comitetului novegian care a stabilit câștigătorul premiului Nobel pentru Pace din acest an.

Printre favoriți au fost și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, politicianul Alexei Navalnîi, un critic înverșunat al președintelui Putin, și Sviatlana Tsikhanouskaya, liderul în exil al opoziției din Belarus. Pe listă s-au mai aflat Harsh Mander, un activist din India pentru drepturile omului, și Greta Thunberg, cunoscutul activist de mediu.