China, sub roșu de caniculă. Acoperișurile și drumurile se topesc, iar oamenii s-au adăpostit în buncăre

sursa foto: istockphoto

Este alertă de caniculă în China, unde zeci de orașe se află sub un val de aer cald. Drumurile au început să cedeze, acoperișurile caselor se topesc, iar căldura sufocantă îi determină pe oameni să caute răcoare în adăposturile subterane,  scrie Reuters.

68 de orașe, inclusiv Shanghai și Nanjing, sunt sub alertă roșie, cea mai înaltă dintr-un sistem de avertizare de caniculă pe trei niveluri, prognozând temperaturi de peste 40 de grade Celsius în următoarele 24 de ore.

Autoritățile din Shanghai i-a avertizat pe cei 25 de milioane de locuitori să se pregătească pentru o vreme extrem de caldă în această săptămână. Din anul 1873, Shanghai a avut doar 15 zile cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius.

China se confruntă în acest an cu o vară plină de contraste, cu valuri de căldură și ploi abundente care fac ravagii în întreaga țară. Autoritățile, invocând schimbările climatice, au avertizat despre potențiale dezastre începând cu jumătatea lunii iulie, în mod tradițional cea mai caldă și cea mai umedă perioadă a anului.

Într-un oraș din provincia sudică Jiangxi, o porțiune de drum s-a arcuit cu cel puțin 15 centimetri din cauza căldurii.

Nanjing, unul dintre cele trei „cuptoare” ale Chinei, oraș renumit pentru verile fierbinți, a deschis pentru locuitori adăposturile subterane antiaeriene. Buncărele au WiFi, cărți, dozatoare de apă și chiar cuptoare cu microunde.

În Chongqing, al doilea „cuptor” din China, acoperișul unuia dintre muzeele sale s-a topit. În această săptămână, temperaturile ridicate și umiditatea sunt, de asemenea, prognozate și în orașul central Wuhan, al treilea ”cuptor”.