În Franța a fost activat planul alb. O epidemie face ravagii printre copiii mici

sursa foto: pixabay

Franța se află în stare de alertă din cauza unei epidemii de bronșiolită. Numărul vizitelor la urgențe și al spitalizărilor la copiii cu vârsta sub doi ani este foarte mare, la niveluri mai mari decât în ultimii 10 ani. În săptămâna cuprinsă între 31 octombrie și 6 noiembrie, 6.891 de copii cu vârsta sub doi ani au ajuns la urgențe. Dintre aceștia, 6.326 (92%) aveau mai puțin de un an, scrie Mediafax.

În 2.337 de cazuri a fost necesară spitalizarea. Până în prezent, internările pentru bronșiolită reprezintă 50% din internările în urma unei vizite la camera de urgență la copiii cu vârsta sub doi ani. În sezoanele precedente, acest procent era undeva la 40%, conform Santé Publique France.

Ministerul Sănătății a activat planul alb național, prevăzut în situații sanitare excepționale, ceea ce înseamnă că angajații spitalelor pot fi rechemați la muncă, transferați sau nevoiți să lucreze seara și la sfârșiturile de săptămână.

Mai multe virusuri pot provoca această infecție respiratorie, însă principalul vinovat este virusul sincițial respirator (Rsv). Dacă la un adult sănătos, infecția se prezintă cu simptome similare celor ale unei răceli obișnuite, evoluția bolii la un sugar sau la un copil cu o boală cronică poate fi mult mai severă, provocând tuse și dificultăți de respirație. Boala este contagioasă: se transmite în principal prin tuse, salivă, strănut, mâini și obiecte contaminate.