Îngrijorări privind un incident la centrala nucleară din Zaporojie. Ce instrucțiuni au primit angajații

sursa foto: digi24.ro

Rusia le-ar fi spus muncitorilor de la centrala nucleară din Zaporojie să nu se prezinte vineri la serviciu, a confirmat, în exclusivitate pentru NBC News, serviciul de informații militare ucrainean, informează Mediafax.

Cerința rușilor pentru angajații de la centrala nucleară Zaporojie vine pe fondul acuzațiilor și speculațiilor atât din partea Rusiei, cât și a Ucrainei, potrivit cărora vineri se pregătește un incident la centrală.

Joi, Rusia a amenințat că va închide centrala, avertizând că există riscul unui dezastru provocat de oameni din cauza presupuselor bombardamente continue ale Ucrainei.

Ucraina are însă o poveste complet diferită, potrivit lui Andriy Yusov, purtător de cuvânt al Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării.

„Există informații noi, au sosit în urmă cu aproximativ o jumătate de oră, potrivit cărora pentru mâine, 19 august, există un ordin ca majoritatea personalului să nu meargă la muncă”, a declarat Iusov pentru NBC News.

„Asta este ceea ce rușii le-au spus oamenilor lor, în primul rând angajaților de la Rosatom”, a spus el, referindu-se la agenția nucleară rusă.

El a spus că aceasta ar putea fi o dovadă că Rusia pregătește „provocări la scară largă” la centrala electrică de vineri.

„Nu excludem posibilitatea unor provocări rusești masive pe teritoriul centralei Zaporojie mâine (vineri – n.r.). Acest lucru este confirmat de propaganda lor, de informațiile din sursele noastre și de comportamentul rușilor la centrală”, a adăugat el, referindu-se la centrala nucleară din Zaporojie.

Rusia a refuzat să confirme sau să infirme dacă la Zaporojie este staționat personal al Rosatom.

Anterior, joi, Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina și pe „manipulatorii săi americani” că au încercat să însceneze un „accident minor” vineri la centrala din sudul Ucrainei pentru a da vina pe Rusia.

Acesta a declarat că „provocarea” a fost programată pentru a coincide cu o vizită în Ucraina a secretarului general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, și că ar putea implica o scurgere de radiații.

Complexul reactorului nuclear Zaporojie, cel mai mare din Europa, a fost capturat de Rusia la scurt timp după ce a invadat Ucraina în urmă cu aproape șase luni și a fost supus unor bombardamente repetate, atât Moscova, cât și Kievul dând vina unii pe alții pentru incidente.