Israelul are un nou premier

sursa foto: pixabay

Yair Lapid a devenit prim-ministru interimar al Israelului, preluând locul premierului Naftali Bennett după doar un an, scrie BBC.

Lapid, șeful unui partid centrist, va conduce țara în timp ce se îndreaptă spre alegerile din 1 noiembrie.

Schimbarea vine în urma prăbușirii, săptămâna trecută, a coaliției pe care a format-o cu Bennett. Alegerile viitoare vor fi al cincilea scrutin din Israel în mai puțin de patru ani.

Lapid se confruntă cu o provocare dură din partea fostului premier Benjamin Netanyahu, care a promis să revină la putere.

Naftali Bennett i-a predat joi mandatul lui Lapid, în conformitate cu un acord existent de rotație a funcției de premier. Bennett va ocupa postul de prim-ministru supleant până la alegerile din noiembrie, la care a declarat că nu va participa.

Israelul a cunoscut un ciclu de alegeri record din aprilie 2019, deoarece partidele au eșuat de fiecare dată să obțină suficiente locuri pentru a forma o coaliție de guvernare cu o majoritate. Coaliția Lapid-Bennett a ieșit temporar din impas.

Lapid, un fost prezentator de știri TV în vârstă de 58 de ani, l-a înlăturat pe Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv lider al Israelului, în iunie anul trecut.

Guvernul demisionar a fost cel mai divers din istoria Israelului, cuprinzând opt partide din tot spectrul politic – inclusiv cu opinii ideologice opuse. De asemenea, a inclus un partid arab independent pentru prima dată de la înființarea statului, în 1948.

În ciuda încercărilor lui Bennett de a se concentra doar asupra problemelor în care partidele puteau colabora, acesta a început să se destrame spre sfârșitul primului an, devenind un guvern minoritar atunci când un membru al partidului său de dreapta Yamina a demisionat la începutul acestei luni.

Într-un discurs televizat emoționant de săptămâna trecută, Bennett a declarat că el și Lapid au „răscolit fiecare piatră” pentru a încerca să mențină coaliția, dar că au rămas fără opțiuni.

Netanyahu a salutat anunțul ca fiind „o veste minunată pentru milioane de cetățeni israelieni”.

Sondajele de opinie indică în prezent că partidul său va obține cele mai multe locuri în cadrul unor noi alegeri, dar se va lupta în continuare pentru a forma o majoritate guvernamentală cu aliații săi religioși și naționaliști.

Perspectiva unei noi perioade de incertitudine politică vine într-un moment delicat, în condițiile în care Israelul se confruntă cu provocările legate de creșterea costurilor de trai, de o recrudescență a violenței în conflictul cu palestinienii și de reînnoirea eforturilor internaționale de a revigora un acord nuclear cu Iranul – lucru care alarmează Israelul.