Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump

sursa foto: digi24

Președintele american Joe Biden i-a criticat marți pe politicienii care „caută puterea”, în contrast cu cei care pledează pentru unitate, în contextul în care Donald Trump, contracandidatul său de la alegerile din 2020, a sugerat că percheziția efectuată de FBI la reședința sa de la Mar-a-Lago face parte dintr-o acțiune de persecuție politică pe care actuala administrație a pus-o în scenă împotriva sa, transmite EFE preluată de Agerpres.

Al 46-lea președinte al Statelor Unite nu l-a menționat direct pe predecesorul său, însă declarațiile sale au venit într-un moment în care scena politică americană este tulburată de evenimentele de luni, când FBI a efectuat o percheziție la reședința lui Donald Trump de la Mar-a-Lago.

„Toţi auzim întregul zgomot care există, dar ştim că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”, a declarat Joe Biden, la o ceremonie în cadrul căreia a promulgat o lege pentru relansarea producţiei de semiconductori în SUA. Actualul președinte american a continuat criticându-i pe „cei care caută diviziuni”, în locul unităţii, şi pe „cei care demolează, în loc să construiască”.

Mai mulți republicani proeminenți l-au apărat public pe Donald Trump, unul dintre ei fiind senatorul Marco Rubio, care consideră că acțiuni precum cea efectuată luni de FBI au loc doar „în țări ca Nicaragua”.

„Până aseară, nu am văzut niciodată (în SUA) ca cineva de la putere să folosească această putere pentru a-și persecuta oponenții politici trecuți sau viitori”, susține senatorul republican.

Fostul vicepreședinte al Statelor Unite, Mike Pence, și-a exprimat la rândul său îngrijorarea.

„Împărtășesc îngrijorarea profundă a milioane de americani cu privire la percheziția fără precedent de la reședința personală a lui Donald Trump. Niciun fost Președinte al Statelor Unite nu a fost subiectul unui raid la reședința sa persoanală în istoria americană”, a scris Mike Pence, marți, pe Twitter.