Lockdown climatic în China. Oamenii nu au voie să iasă din case

Guvernul chinez a declarat stare de lockdown climatic după ce temperaturile au trecut de 41 de grade, iar 67 de orașe sunt sub cod roșu de caniculă. Este prima țară din lume care ia o asemenea măsură care prevede încetarea oricăror activități în aer liber. Nu este clar cât va dura această carantină, notează presa străină.

China s-a confruntat cu o vreme neobișnuită: canicula a alternat cu ploi extreme care au produs pagube semnificative.

Este al doilea val de caniculă înregistrat în China, în ultima lună.  Primul a fost între 5 și 17 iulie, când căldura excesivă ar fi deformat drumurile și ar fi topit acoperișurile. Valorile termice ridicate au repercusiuni și asupra rețelei de electricitate, din ce în ce mai solicitată din cauza folosirii excesive a aparatelor de aer condiționat în interiorul locuințelor, dar și în birouri sau fabrici. China este cea mai poluantă țară din lume, dar și cea mai populată, cu o densitate de 135 de locuitori pe kilometru pătrat. În China trăiesc aproape un miliard și jumătate de oameni.

Anul trecut, așa numitele grupuri conspiraționiste au lansat ideea că lockdownul climatic va înlocui, în multe zone ale lumii,  lockdownul cauzat de Covid.