Lockdown inexplicabil în Coreea de Nord. Ordinul dat de la Phenian

sursa foto: pixabay

Locuitorilor din Phenian, capitala Coreei de Nord, li s-a ordonat brusc să meargă acasă. Motivul concret nu e cunoscut, existând speculații privind „o carantină națională” sau „o problemă națională”. Nu este prima dată când se întâmplă acest lucru, autoritățile dând astfel de ordine când nivelul de poluare e extrem de ridicat.

Site-ul NK News, care din Coreea de Sud analizează ce se întâmplă în nord, a transmis că oamenilor din Phenian li s-a ordonat brusc, în timpul după-amiezii, să se întoarcă acasă.

Astfel, s-ar fi format cozi la stațiile de autobuz și coloane de oameni care mergeau pe jos, grăbindu-se să ajungă acasă. Cei care se ocupă de muncile câmpului, în schimb, au fost văzuți în continuare lucrând, scrie Il Corriere della Sera, citată de Rador.

Ambasadele de la Phenian sunt aproape pustii de doi ani: personalul diplomatic și cel al organizațiilor umanitare internaționale a părăsit țara din cauza închiderii graniței cu China și Rusia, măsură luată pentru a preveni răspândirea pandemiei, motiv pentru care informațiile independente, de primă mână, despre situație, sunt greu de procurat.

În acești doi ani, regimul nu a raportat cazuri de contagiune de Covid-19 și nu a acceptat vaccinuri din străinătate, nici măcar cele oferite de Beijing (Coreea de Nord este singura țară din lume, împreună cu Eritreea care nu a început o campanie de vaccinare), limitându-se să mențină granițele sigilate, așa cum a făcut de fapt chiar înainte de pandemie, din motive de securitate politică).

Săptămâna trecută, linia de legătură feroviară cu China a fost din nou închisă, din cauza unei reapariţiei coronavirusului în provinciile chineze Liaoning și Jilin, care se învecinează cu Coreea de Nord.

„Rodong Sinmun”, un ziar de la Phenian, continuă să avertizeze populația cu privire la necesitatea de a purta măști și de a menține igiena absolută pentru a opri Covid-19. Ordinul de a se închide acasă nu este însă o noutate pentru locuitorii din Phenian: autoritățile îl emit de fiecare dată când sosesc valuri de „praf galben”, semnalând un nivel foarte ridicat de poluare a aerului.