Regina Elisabeta a II-a este condusă pe ultimul drum

sursa foto: digi24

Regina Elisabeta a II-a este condusă pe ultimul drum, astăzi, în cadrul unor ceremonii impresionante ce au loc la Londra. Ușile Westminster Halls s-au închis pentru public, care nu mai are acces la sicriul reginei Elisabeta a II-a.

Sute de mii de persoane care au călătorit la Londra din toată Marea Britanie și din întreaga lume au putut să-i aducă un omagiu începând de miercuri seară și pe tot parcursul weekendului.

Regina Elizabeth II va fi înmormântată la ora locală 19.30 (21.30, ora României), într-o ceremonie privată, în Capela St George’s a Castelului Windsor, la periferia de vest a Londrei, în urma unor funeralii de stat luni dimineaţa.

Funeraliile de stat, primele de la moartea lui Winston Churchill, în 1965, urmează să aibă loc luni, la ora 12.00, la Abaţia Westminster, în prezenţa a peste 2.000 de invitaţi, inclusiv sute de demnitari străini şi capete încoronate.

La funeralii vor fi prezenţi, printre alţii, preşedintele american Joe Biden, preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von. der Leyen şi preşedintele Consiliului European Charles Michel.

Vor fi prezenţi şi preşedinţii turci Recep Tayyip Erdogan şi brazilianul Jair Bolsonaro, împăratul japonez Naruhito pentru prima sa călătorie în străinătate de la urcarea pe tron ​​în 2019. Era aăteptat şi prinţul saudit Mohammed ben Salman, însă surse din cadrul Foreign Office citate de The Guardian afirmă că acesta nu va mai veni la Londra Arabia Suadită urmând să fie reprezezentată de Prinţul Turki bin Mohammed al Saud.

La ceremonii va veni şi Juan Carlos I, care a abdicat în 2014 şi acum trăieşte în exil în Emiratele Arabe Unite.

Siria, Venezuela, Afganistanul, Myanmar, Rusia şi Belarus nu au fost invitate – în timp ce Iranului, Coreei de Nord şi celor din Nicaragua li s-a cerut să trimită doar un diplomat de rang înalt.

La funeralii vor fi prezenţi şi preşedintele României, Klaus Iohannis, dar şi Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei şi Principele Consort Radu.

Regina Elizabeth II a murit în 8 septembrie, la 96 de ani, după 70 de domnie.