Rusia, dezlănțuită: 1.000 de rachete trase asupra sistemului energetic al Ucrainei

sursa foto: pixabay

Forţele ruse au tras peste 1.000 de rachete care au vizat reţeaua electrică a Ucrainei, care încă funcţionează în ciuda unor pagube majore, a declarat miercuri agenţia de presă Interfax Ukraine, citată de un înalt oficial, scrie The Guardian.

Volodimir Kudritski, directorul executiv al operatorului de reţea Ukrenergo, a declarat, de asemenea, la o întâlnire organizată de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), că oficialii săi caută în lume echipamentele complexe necesare reparaţiilor. Recent, opt atacuri aeriene ruseşti asupra infrastructurii au deteriorat grav reţeaua şi au dus la întreruperi de urgenţă şi planificate în întreaga ţară.

Interfax Ucraina l-a citat pe Kudritski spunând: „Aceste atacuri reprezintă cea mai mare lovitură pentru o reţea electrică pe care umanitatea a văzut-o vreodată. Peste 1.000 de obuze şi rachete au fost trase asupra instalaţiilor şi liniilor electrice, inclusiv substaţii”. Ucraina are probleme cu producţia de energie electrică, chiar dacă consumul este în scădere, între 25% şi 30%, faţă de dinainte de război.

Sistemul încă funcţionează, este integrat, nu rupt sau deconectat”, a spus Kudritski.

Preşedintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina creşte oferta de energie electrică în fiecare zi, dar a remarcat probleme în Kiev şi în alte câteva regiuni.

„Nu trebuie să uităm… că este imposibil să restabilim 100% din sistemul energetic, aşa cum era înainte de începerea terorii energetice ruseşti”, a spus el în alocuţiunea de seară. „Este nevoie de timp. De aceea, întreruperile programate continuă în majoritatea oraşelor şi raioanelor”, a continuat el.