Tensiune! Turcia blochează negocierile de aderare a Finlandei și Suediei la NATO

sursa foto: antena3.ro

Turcia a blocat miercuri discuțiile de aderare a Finlandei și Suediei la NATO după ce țările nordice au depus cererile oficiale în acest sens, relatează Financial Times.

Un oficial turc a confirmat pentru Financial Times că Ankara a tras frâna în procesul de negociere, insistând însă că Turcia nu exclude complet perspectiva acceptării Suediei și Finlandei.

„Nu spunem că nu pot fi membre NATO. Dar trebuie să fim pe aceeași lungime de undă, pe aceeași pagină, cu privire la amenințarea cu care ne confruntăm”, a declarat el pentru FT.

„Vrem să ajungem la o înțelegere (…) cu cât putem ajunge mai rapid la o înțelegere, cu atât mai rapid pot începe discuțiile despre aderare”, a adăugat el.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat, luni seară, că nu va face concesii în privinţa admiterii Suediei şi Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică, conform cotidianului Le Figaro.

„Cum am putea avea încredere în aceste ţări!? Suedia este pepiniera organizaţiilor teroriste. Nu vom ceda în privinţa aderării la NATO a celor care aplică sancţiuni Turciei”, a afirmat Recep Tayyip Erdogan.

Liderul de la Ankara a acuzat din nou Suedia şi Finlanda că găzduiesc militanţi ai organizaţiei separatiste Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).