Tensiunile escaladează! Erdogan transmite un mesaj dur Suediei: Poate să-și ia adio de la NATO

sursa foto: antena3.ro

Suedia nu ar trebui să se aștepte ca Turcia să sprijine candidatura sa la NATO, a declarat luni președintele turc Recep Erdogan, la câteva zile după ce o copie a Coranului a fost arsă în timpul unui protest la Stockholm, relatează BBC.

„Suedia nu ar trebui să se aștepte la sprijin din partea noastră pentru NATO”, a declarat Erdogan în replică.

„Este clar că cei care au provocat o astfel de rușine în fața ambasadei țării noastre nu se mai pot aștepta la bunăvoința noastră în ceea ce privește cererea lor”, a mai spus Erdogan.

Suedia a depus cererea de aderare la NATO după ce Rusia a invadat Ucraina – dar are nevoie de aprobarea Turciei, care este deja membră.

Protestatarii kurzi din Suedia au atârnat o efigie a lui Erdogan luna aceasta, urmată de arderea Coranului.

Protestul de sâmbătă – dar nu și arderea cărții în sine – a primit aprobarea prealabilă a autorităților suedeze.

Erdogan a condamnat cel mai recent protest, desfășurat de un politician de extremă-dreapta al unui partid danez, ca fiind o blasfemie care nu poate fi apărată de libertatea de exprimare.

Guvernele suedeze au criticat, de asemenea, protestul.

„Suedia are o libertate de exprimare de mare anvergură, dar aceasta nu implică faptul că guvernul suedez, sau eu însumi, susțin opiniile exprimate”, a declarat sâmbătă ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom.

Răspunzând la comentariile lui Erdogan de luni, Billstrom a declarat că dorește să înțeleagă exact ce a spus liderul turc înainte de a comenta.

„Suedia va respecta acordul care există între Suedia, Finlanda și Turcia în ceea ce privește apartenența noastră la NATO”, a adăugat el.

Suedia, împreună cu Finlanda, a solicitat să adere la NATO după ce Rusia a invadat Ucraina, dar protestele recente au sporit tensiunile.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că libertatea de exprimare este un „bun prețios” în țările NATO și că aceste acte, deși nepotrivite, nu sunt „automat ilegale”.

Turcia, o țară majoritar musulmană, a denunțat decizia guvernului suedez de a permite protestul ca fiind „complet inacceptabilă”.