UE, moment de cotitură! Ursula von der Leyen: ‘Astăzi, vom propune să interzicem tot petrolul rusesc în Europa’

sursa foto: digi24

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a propus miercuri un embargo petrolier gradual asupra Rusiei din cauza războiului din Ucraina, precum și sancționarea celei mai importante bănci rusești, în încercarea de a accentua izolarea Moscovei, scrie Reuters.

Planul, dacă va fi aprobat de guvernele UE, ar marca un punct de cotitură pentru cel mai mare bloc comercial din lume, care este dependent de energia rusă și trebuie să găsească surse alternative de aprovizionare.

„Astăzi, vom propune să interzicem tot petrolul rusesc în Europa”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în fața Parlamentului European de la Strasbourg.

„Președintele rus Vladimir Putin trebuie să plătească un preț, un preț mare, pentru agresiunea sa brutală”, a mai spus ea.

Pe lângă petrol, ultima rundă de sancțiuni va lovi Sberbank, principalul creditor al Rusiei, precum și alte bănci.

„Vom elimina Sberbank – de departe cea mai mare bancă din Rusia, și alte două bănci importante, din SWIFT. Prin aceasta, lovim bănci care sunt critice din punct de vedere sistemic pentru sistemul financiar rusesc și pentru capacitatea lui Putin de distrugere”, a declarat von der Leyen.

„Acest lucru va consolida izolarea completă a sectorului financiar rusesc de sistemul global”, a mai spus ea.

Von der Leyen a declarat că mai mulți oficiali militari ruși de rang înalt se vor confrunta cu înghețarea activelor UE și interdicții de călătorie, fără a da nume. „Nu veți scăpa nepedepsiți cu asta”, a spus ea.

Propunerile Comisiei trebuie să ajungă acum la cele 27 de state membre pentru aprobare. Diplomații au declarat că este posibil să fie acordată o perioadă mai lungă Ungariei și Slovaciei pentru a opri importurile de petrol, deoarece acestea sunt foarte dependente de energia rusă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.