UE pregătește noi sancțiuni împotriva Belarusului

sursa foto: digi24

Uniunea Europeană va impune noi sancţiuni împotriva Belarusului în contextul menţinerii presiunii asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului contra Ucrainei şi extinderii măsurilor împotriva ţărilor care sprijină Moscova, a declarat, marţi, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de Reuters și Agerpres.

„Vom menţine presiunea asupra Kremlinului atât timp cât va fi necesar, cu un regim de sancţiuni aspru. Vom extinde aceste sancţiuni la cei care susţin militar războiul Rusiei, precum Belarusul şi Iranul”, a spus Von der Leyen într-o conferinţă de presă susținută alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și președintele Consiliului European, Charles Michel.

„Şi vom veni cu noi sancţiuni împotriva Belarusului ca răspuns la rolul său în acest război rus în Ucraina”, a adăugat şefa executivului UE.

Belarus a dat asigurări că nu doreşte să se implice direct în război, dar această ţară a permis staţionarea soldaţilor ruşi pe teritoriul său, de care Rusia s-a servit ca de o platformă logistică pentru a invada Ucraina la sfârşitul lunii februarie a anului trecut.

Minskul şi Moscova au anunţat în octombrie o forţă militară comună, iar armata ucraineană a exprimat temeri în legătură cu „ameninţarea crescândă” a unei noi ofensive ruseşti dinspre Belarus, vecinul său din nord.

Potrivit ministerului Apărării de la Minsk, „până la 9.000 de soldaţi ruşi” şi circa 170 de tancuri staţionau în Belarus.