Zelenski merge în SUA să se întâlnească cu Joe Biden. Este prima ieşire în străinătate a preşedintelui ucrainean de la declanşarea războiului

sursa foto: captura video

Preşedintele SUA, Joe Biden, a publicat o declaraţie în care anunţă că preşedintele Volodimir Zelenski vine miercuri la Casa Albă, iar apoi se va adresa plenului Congresului, informează The Guardian.

SUA demonstrează astfel „sprijinul puternic şi bipartizan pentru Ucraina”, se arată în declaraţia transmisă de Casa Albă.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat într-un comunicat că Biden l-a invitat pe Zelenski la Washington „pentru a sublinia angajamentul de durată al Statelor Unite faţă de Ucraina”.

„Vizita va sublinia angajamentul ferm al Statelor Unite de a sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie, inclusiv prin furnizarea de asistenţă economică, umanitară şi militară”, a spus ea.

În declaraţie se mai spune că, în timpul vizitei, Joe Biden va anunţa „un nou pachet semnificativ de asistenţă de securitate pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii ruse”.

La rândul său, preşedintele Volodimir Zelenski a confirmat, miercuri dimineaţă, pe contul său de Twitter, că este în drum spre Washington şi că se va adresa Congresului SUA. „Sunt în drum spre SUA, pentru a consolida rezistenţa şi capacităţile de apărare ale Ucrainei. Eu şi preşedintele Biden vom discuta în special despre cooperarea între Ucraina şi SUA. Voi ţine, de asemenea, un discurs în Congres şi voi avea o serie de întâlniri bilaterale”, precizează Volodimir Zelenski.