Alertă de gripă și viroze respiratorii la un spital mare din România. Recomandarea medicilor

sursa foto: pixabay

Ultimele zile au adus o creştere a numărului cazurilor de infecţii cu virusul gripal sau cu viroze respiratorii, în Timişoara fiind afectaţi atât copii, cât şi adulţi. În secţiile de boli infecţioase ale Spitalului ”Victor Babeş” din Timişoara sunt internaţi, în prezent, trei copii în vârstă de 4 ani, fiecare cu gripă şi unul cu stări febrile.

Potrivit unui comunicat de presă, de marţi, al Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, a crescut şi numărul copiilor şi adulţilor ce au fost consultaţi în Ambulatoriul unităţii sanitare, dar nu au necesitat internare.

„A crescut numărul de cazuri, și era, de altfel, și normal să se întâmple așa după ce nu s-au mai purtat măștile de protecție, odată cu ridicarea restricțiilor. Am observat în ultimele zile un trend ascendent în ceea ce privește cazurile de gripă și viroze respiratorii. Majoritatea, din fericire, sunt forme ușoare, iar pacienții pot fi tratați acasă, evident, sub monitorizarea medicului de familie. Din păcate, sunt și cazuri cu complicații, care necesită internare. Trebuie spus că noi preluăm toate cazurile de infecții respiratorii care au nevoie de suport spitalicesc, atât copii, cât și adulți. Cei mici vin la spitalul nostru, în cele mai multe cazuri, după un consult inițial făcut la Spitalul de Copii Louis Turcanu”, a declarat Teodora Moisil, medic primar boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș Timișoara.

Medicii recomandă ca, în cazul apariției unor simptome de viroză sau gripă, îndeosebi în cazul copiilor, să se ia legătura imediat cu medicul de familie care poate recomanda un consult. Depistarea gripei se poate face în unitățile medicale, iar boala se tratează în spital sau la domiciliu, după caz, folosind medicație specifică, antivirală.

„Trebuie să facem distincția între virozele respiratorii și virusul gripal. În cazul virozelor respiratorii semne precum febra, tusea, starea de oboseală, rinoreea, uneori durerile în gât sunt de intensitate mai redusă. În cazul gripei, simptomele sunt mult mai accentuate și persistente. Gripa debutează brusc, cu febră și cefalee. Febrei, care poate să ajungă și la 39 de grade, i se adaugă durerile musculare, frisoanele, o tusă seacă, dar și o stare de oboseală marcantă și chiar weezing (respirație șuierătoare). Gripa poate duce la complicații, cel mai frecvent pulmonare, dar în cazul copiilor vorbim și de laringite sau complicații în sfera ORL, asta dacă nu este tratată la timp”, a spus Teodora Moisil.

În ambele situații medicii susțin că este necesară izolarea pacientului pentru a nu transmite mai departe boala. Pe lângă medicația specifică și simptomatică, se recomadă și consumul cât mai mare de lichide.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.