Bâlbe în Ministerul Sănătății! Un secretar de stat îl contrazice pe Rafila: ‘Nu se vor construi 25 de spitale prin PNRR’

sursa foto: digi24

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Adriana Pistol, a declarat luni că nu vor fi construite 25 de spitale noi prin PNRR, așa cum s-a spus în spațiul public, ci doar vor fi aduse îmbunătățiri celor existente. Spitale noi vor fi doar spitalele regionale, a spus ea.

„În mod sigur va dura, nu pot să vă dau un termen cât va dura, pentru că este o procedură laborioasă. Problema e că nu va construi 25 de spitale. În PNRR, aceste 25 de spitale sunt finanțate pentru diverse îmbunătățiri, reconstrucții, reamenajări, fie în totalitate, fie parțial în anumite secții. Deci nu se vor construi 25 de spitale. (…) Spitale noi nu sunt decât acele spitale regionale. Nu au legătură acelea cu acestea 25. (…) Eu vă spun care e realitatea. Nu se construiesc spitale noi”, a declarat Adriana Pistol.

Vineri, Ministerul Sănătății a anunțat că până în 2026 vor fi construite și dotate cu echipamente cel puțin 25 spitale noi sau unități spitalicești, cu fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Ministerul Sănătăţii a publicat, în consultare publică, Metodologia de prioritizare a investiţiilor în infrastructura publică de sănătate prin care vor fi selectate minimum 25 de obiective ce presupun construcţia şi dotarea de spitale, până în 2026, cu fonduri din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Metodologia de prioritizare a investiţiilor în infrastructura publică de sănătate este aferentă „Componentei 12 – Sănătate, Investiţiile 2.1 şi 2.2. Infrastructură spitalicească publică nouă”, incluzând echipamentele şi aparatura medicală din cadrul PNRR.

„Prin această componentă, în urma aplicării unor criterii de prioritizare, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiţii ce presupun construcţia şi dotarea de spitale / unităţi spitaliceşti noi la nivel naţional, din lista de 49 de obiective înscrise de către Ministerul Sănătăţii în anul 2021 şi convenite cu Comisia Europeană. Investiţia totală se va ridica la peste 1,7 miliarde de euro”, se arată într-un comunicat al MS transmis, vineri.

Noile construcţii vor respecta cerinţele de eficienţă energetică (NZEB), conform legislaţiei naţionale şi standardelor de calitate şi performanţă existente la nivel internaţional.

Includerea în lista proiectelor finanţate prin PNRR va fi propusă de către Ministerul Sănătăţii, respectând prevederile metodologiei de prioritizare. Lista va fi supusă aprobării prin Hotărâre de Guvern, ulterior demarându-se procedurile de finanţare specifice fiecărei investiţii.