COVID-19 vs Gripă: Simptomul care nu apare niciodată în cazul gripei

sursa foto: pixabay

Reprezentanții RoVaccinare au vorbit despre simptomele prezente în gripă, dar și în COVID, și despre cum putem să le diferențiem mai ușor.

”De citit! COVID-19 vs Gripă. Ce trebuie să știm?

COVID-19 și gripa pot provoca febră, tuse și dureri corporale.

Cu toate acestea, dificultățile de respirație și pierderea gustului sau mirosului sunt mai frecvente în cazul COVID-19 decât în cazul gripei.
Utilizați această diagramă pentru a afla mai multe asemănări și diferențe între COVID-19 și gripă.
“Gripa face parte din categoria bolilor virale respiratorii. Este o boală infecto-contagioasă produsă de virusurile gripale (Influenta A, B și C) și paragripale și are un caracter sezonier, manifestându-se în anotimpul rece. Gripa este diferită de o răceală și poate avea forme ușoare, moderate, dar și severe, putând duce chiar și la deces, dacă nu este tratată la timp.

Transmiterea virusului este aerogenă. Contagiozitatea este mare, dar de scurtă durată, 2-4 zile de la debutul bolii. Bolnavii pot infecta alte persoane încă înainte de debutul simptomelor.

Manifestările clinice în gripă debutează brusc, cu o stare generală alterată. Aceasta se manifestă prin febră înaltă, frisoane, cefalee, mialgii, tuse neproductivă, dureri în gât și astenie. Există însă și simptome mai grave, dificultate în respirație, amețeală bruscă, confuzie sau convulsii.

Majoritatea pacienților fac o formă autolimitată, care durează în funcție de fiecare persoană, de la 2-3 până la 10 zile. Pacienții cu risc major, și vorbim de persoane în vârstă, persoane cu boli cronice, gravide, copii mici, pot dezvolta complicații.

Principalele complicații sunt pneumonia și bronhopneumonia, ce pot duce la insuficiență respiratorie acută, sindrom de detresă respiratorie, miocardită, miozită, dar poate exacerba și bolile cronice (astm, bpoc), sinuzita sau otita medie.

Cea mai importantă este profilaxia, care se realizează prin vaccinare antigripală anuală. Aceasta se poate face la medicul de familie. Până la mijlocul lunii decembrie, în județul Timiș au fost distribuite aproape 25.000 de doze de vaccin antigripal de tip tetravalent.” dr. Monica Cialma – medic infecționist, Spitalul Victor Babes Timisoara

Pentru orice problemă de sănătate: luați legătura cu medicul de familie!”, se arată pe pagina de Facebook RoVaccinare.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.