Distribuirea pastilelor de iod se amână! Anunțul lui Alexandru Rafila

sursa foto: antena3.ro

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că autorităţile nu vor distribui pastilele cu iodură de potasiu către populaţie înainte de realizarea unei campanii de informare.

„Nu putem să facem distribuția acestor comprimate fără să existe o campanie de informare a publicului privind modul de administrare și utilizare: doar într-o situație în care – Doamne ferește! – apare un incident care să presupună acest lucru. E un lucru foarte sensibil și nu o să facem niciun fel de distribuție până nu ne convingem că toată lumea știe despre ce este vorba, pentru că administrarea intempestivă a acestor pastile poate să pună probleme”, a spus Rafila, luni, într-o conferință la Bacău.

Alexandru Rafila a mai spus că medicii de familie încă nu au fost convinși să se implice în distribuirea iodului către pacienții de pe liste, însă el spune că speră că aceștia vor accepta, în cele din urmă.

„Vă asigur că vom găsi cadrul legal care să facă posibilă distribuția către cetățeni. Și vreau să vă mai spun un lucru: eu nu am avut nicio dispută cu medicii de familie. Dânșii mi-au spus doar punctul lor de vedere, am încercat să-l înțeleg, ne-au spus în mod foarte clar că ei consideră o chestiune birocratică distribuirea acestor pastile către pacienții de pe propriile liste. Eu le-am spus – și nu în spirit polemic – că eu consider că avem o responsabilitate, noi ca administratori ai sistemului de sănătate, pentru toți pacienții din România, dânșii pentru pacienții de pe propriile liste. Eu nu cred că protejarea sănătății pacienților noștri este o chestiune birocratică. Mai rămâne să analizăm cu colegii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Vom găsi o soluție și eu cred că mulți dintre medicii de familie vor reflecta și vor deveni parteneri, nu ai noștri, ci ai pacienților de pe listele lor, în a-i ajuta să înțeleagă care este scopul acestei distribuiri, care nu trebuie în niciun fel să îngrijoreze populația”, a mai spus ministrul Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.