Îngrijorător! Alexandru Rafila spune că vaccinarea anti-COVID nu mai protejează împotriva transmiterii

Vaccinarea anti-COVID-19 nu mai protejează împotriva transmiterii, iar doza 4 va fi folositoare abia atunci când serul va fi adaptat tulpinilor circulante, lucru care se va întâmpla probabil spre sfârșitul lunii septembrie, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, duminică, pe B1 TV.

Referitor la alerta pe care a transmis-o către spitale în ceea ce privește refacerea circuitelor COVID-19, oficialul a explicat: „Este adevărat. Întotdeauna când ai o situație epidemiologică care evoluează într-un mod care poate să devină îngrijorător, trebuie să iei niște măsuri înainte de materializarea acestor lucruri. Ceea ce am făcut noi este o procedură obișnuită. Ea a fost generată de faptul că am avut de la o săptămână la alta aproape o dublare a numărului de cazuri înregistrate în România”.

„Vedem că acest trend continuă și România nu e singură, aceeași situație se întâmplă în multe țări din Uniunea Europeană, și încercăm să repetăm, dacă se poate spune așa, întreaga procedură, tot conceptul, care a stat la baza gestionării aș spune eu cu destul de mult succes a valului al cincilea. Reziliența sistemului de sănătate a fost demonstrată, spitalele nu au fost depășite, în secțiile de Terapie Intensivă nu am avut niciodată mai mult de 60% din paturi ocupate. Lucrul care eu cred că a fost cel mai important, numărul de decese s-a redus semnificativ. Au fost de patru ori mai puține decese în valul al cincilea decât în valul al patrulea”, a continuat ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a vorbit și despre eficiența vaccinurilor.

„Atunci când a început pandemia, aceste vaccinuri au fost autorizate pentru că, în marea majoritate a cazurilor, ele opreau transmiterea bolii. Vaccinarea, ca acțiune de sănătate publică, se desfășoară pentru a opri transmiterea ca să oprești o epidemie, o pandemie ș.a.m.d. Între timp, virusul a suferit multiple mutații și am ajuns, de la o tulpină care producea forme foarte grave de multe ori, la o tulpină care se răspândește mai ușor, dar care produce mult, mult mai puține forme grave”, a adăugat el.

Ministrul susține că „virusul a evoluat și transmisibilitatea acestui virus nu este influențată de vaccin”.

„Proporția de persoane vaccinate sau nevaccinate, în ceea ce privește transmisibilitate, este similară (…). Persoanele din categorii la risc înalt, care au diverse boli, comorbidități ș.a.m.d., ar trebui să își facă cel puțin doza 3 (…). În ceea ce privește acestă posibilă doză a patra, care în România a început să se administreze, dar la foarte puțină lumea, opinia mea este că această doză a patra va fi foarte folositoare abia în momentul în care vaccinul va fi adaptat tulpinilor circulante. Lucrul acesta se va întâmpla, din ceea ce știm noi, din ceea ne-a informat Comisia Europeană, inclusiv producătorii, probabil spre sfârșitul lunii septembrie”, a mai precizat ministrul Alexandru Rafila.