Ministrul Sănătății, prima reacție în scandalul pastilelor de iod: ‘Am spus trei cuvinte care au inflamat lucrurile’

sursa foto: digi24

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila vine cu precizări în scandalul pastilelor de iod. Românii de până la 40 de ani au fost îndemnați de către ministrul Sănătății Alexandru Rafila să ridice prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu „cât mai repede”. „Asta nu înseamnă că mâine, înseamnă un interval de câteva săptămâni”, a spus ministrul, marţi seară, la Antena 3.

„Am spus 3 cuvinte care au inflamat lucrurile. Am spus „cât mai repede”. (…) Asta nu înseamnă că mâine, înseamnă un interval de câteva săptămâni, văzând că în intervalul anterior, de 45 de zile, probabil la nivel național undeva la 1000 de persoane din România au primit aceste pastile”, a declarat Rafila.

Medicii de familie acuză că s-a creat isterie, ministrul Sănătăţii spune că s-a anunțat că se distribuie de 45 de zile.

„Am avut un ordin de ministru aprobat în data de 23 iunie care a fost în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății timp de 30 de zile anterior, deci din luna mai. Deci e clar o chestiune care era cunoscută, mai ales că noi am dublat această măsură de ordin legislativ cu o campanie de informare pentru populație, inclusiv am tot repetat până la saturația, aș spune, legat de vârsta până la 40 de ani care se regăsește în prospectul produsului, pentru că nu am inventat noi această vârstă, este vârsta recomandată când riscurile sunt mai mari pentru persoanele expuse.

Într-o situație când sănătatea publică poate fi pusă în pericol de un conflict care se găsește în vecinătatea României, cred că este moral, este o responsabilitate profesională și o responsabilitate civică să acționezi, nu să critici”, a mai spus Alexandru Rafila.

„Mi se pare foarte ciudat că niște oameni care nu au reacționat timp de 45 de zile în niciun fel se plâng că am repetat un anunț pe care l-am repetat de foarte multe ori în ultima perioadă.

Noi am încercat întâi să informăm și lucrul ăsta a fost făcut în mod consecvent. Cred că este o dovadă de responsabilitate, nu se induce panică dacă ai o situație de urgență sau care poate să devină de urgență în perioada care urmează trebuie să iei niște măsuri. Ori nu facem altceva decât să oferim oamenilor un remediu minimal pentru o situație care poate apărea, nu înseamnă este posibil să apară”, a mai spus Rafila.

„N-am spus că este probabil să apară și lucrul ăsta trebuie adus la cunoștința publicului, iar profesioniștii din sănătate trebuie să răspundă interesului apărării sănătății publice. O treabă foarte simplă care a fost, din păcate, politizată și pentru cei care au politizat în mod excesiv, nu vreau să fac nominalizări, cred că este o problemă, pentru că dacă noi avem această vocație de a compromite măsurile de sănătate publică, când vom avea într-adevăr probleme, nu o să putem să le gestionăm”, a precizat el.

Ministrul a amintit că iniţial s-a încercat și un alt sistem de distribuție a comprimatelor de iod la începutul acestui conflict din Ucraina. Distribuiţia urma să o facă direct medicii de familie, fără să mai prescrie rețetă.

„Dânșii au refuzat categoric și atunci, ținând cont de dreptul pe care îl are fiecare pacient din România, să primească din partea medicului de familie pe lista căruia este înscris o rețetă, iar acest medicament iodura de potasiu, este un medicament care se eliberează pe bază de prescripție din partea medicului de familie, am adoptat legislația necesară încât medicii de familie să poată să elibereze aceste rețete, iar o serie întreagă de farmacii, peste 2.500 sunt gata să pună la dispoziția oamenilor în mod gratuit aceste pastile de iod”, a conchis ministrul.