O legumă extrem de apreciată de oameni se poate dovedi mortală. Medic: ‘Nu vă jucați cu așa ceva’

sursa foto: wowbiz

O legumă extrem de apreciată de oameni se poate dovedi mortală, avertizează medicul Tudor Ciuhodaru. Medicul a explicat la ce trebuie să fim atenți atunci când mâncăm ciuperci.

”Intoxicația cu ciuperci poate fi mortală. Mulți pacienți au ajuns la urgențe. Toți au mâncat ciuperci culese din pădure sau/și comercializate pe trotuar fără aviz fitosanitar. Nu vă jucați cu așa ceva. Educația pentru sănătate poate face diferența dintre viață și moarte”, a explicat conf. Univ. Dr. Tudor Ciuhodaru, la DC Medical.

”Ne putem gândi la intoxicația cu ciuperci atunci când apar stări de greață, vomă, creșterea ritmului respirației, transpirație, salivație abundentă, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree”, a mai explicat medicul.

Copiii pot dezvolta forme severe ale intoxicației cu ciuperci.

”Simptomele devin sugestive doar în contextul evidențierii în antecedente (2-15 ore) a consumului de ciuperci sau atunci când apar la mai mulți consumatori ai aceluiași prânz de ciuperci.

Gravitatea intoxicaţiei depinde de specia de ciupercă și reactivitatea individuală. Copii și cei cu patologie asociată hepato-renală au o susceptibilitate crescută și pot dezvolta rapid o simptomatologie zgomotoasă.

La acești pacienți aunt adesea formele clinice grave cu evoluție spre comă hepatică (de multe ori cu sfârșit letal)”, a mai spus medicul.