Octavian Jurma atrage atenția autorităților: ‘Școlile sunt zero pregătite pentru ce vine la toamna’

sursa foto: antena3.ro

Octavian Jurma, cercetător, are scenarii sumbre pentru perioada următoare. „O să tot repet pana ne intra bine în cap: copiii plătesc prețul pentru indiferenta si inconștiența adulților. Școlile sunt zero pregătite pentru ce vine la toamna. Negarea problemei nu rezolva problema”, spune acesta într-o postare pe Facebook.

„Nu doar taxele si inflatia cresc in Romania ci si pandemia de COVID-19. Nivelul de competenta al pandemiei este de altfel in contrast izbitor cu nivelul de incompetenta la care a ajuns statul in Romania.
In ciuda efortului disperat de a ascunde sub pres recidiva pandemiei prin scaderea numarului de teste si eliminarea raportarii zilnice, numarul de cazuri a crescut saptamana trecuta cu peste 50%.
Nu avem inca raportul VOC dar e mai mult ca sigur ca ponderea BA4/5 a crescut proportional in secventierile de saptamana trecuta.
Din pacate indicatorul pe care il urmaresc cu cea mai mare atentie, cel al internarilor in randul copiilor, a crescut si mai dramatic cu 62.5%. Mai rau, pentru prima data dupa cateva saptamani avem si un minor internat la ATI.
Iata ca avem si o confirmare statistica a datelor de laborator care arata ca ca BA4/5 este mai virulenta decat BA1/2 si a suspiciunii ca afecteaza mai mult copiii decat variantele precedente.
O sa tot repet pana ne intra bine in cap: copiii platesc pretul pentru indiferenta si inconstienta adultilor. Scolile sunt zero pregatite pentru ce vine la toamna. Negarea problemei nu rezolva problema.
Asa cum anticipam saptamana trecuta, internarile in randul adultilor au inceput de asemenea sa cresca. Acesta este un indicator tardiv, care urmareste curba infectarilor la 2 saptamani.
––
Suntem in 3-a saptamana consecutiva de crestere accelerata a numarului de cazuri si avem astfel confirmarea unui trend clar conturat care poate insemna debutul unui nou val epidmeic. Vezi in imagine diferenta fata de „mini-valul” BA.2 care dus la o usoara crestere a numarului de cazuri in martie dar nu si la o crestere a numarului de spitalizari.
Valul 6 va fi poate cel mai complicat val de pana acum.
Inca nu am reusit sa imi actualizez algoritmul de prognoza dar numarul de cazuri va fi probabil intre Delta si Omicron.
Numarul de infectari va fi foarte mare pentru ca imunitatea fata de BA4/5 dupa infectarea cu versiunile precedente este aprope zero iar cea dupa vaccinare scade spre 50%.
Probabil ca acum confirmam deja de 2x mai putine cazuri decat in valurile precedente. Ceata informationala este aproape la fel de mare in valul 6 cum a fost cand am intrat in valul 1, insa atunci inaintam cu maxim de prudenta si acum apasam la maxim pe acceleratia negarii.
Prognoza impactului in spitale este mult mai dificil de facut pentru ca pentru prima data vaccinarea devine o necunoscuta.
Se pare ca varianta BA4/5 reuseste sa coboare sub radarul imunitatii dobandite anterior si sa exploateze un fenomen numit „pacatul original antigenic” („original antigenic sin”), in care vaccinarea dupa infectare isi pierde o mare parte din efect (nu mai adauga nimic nou) fata de aceasta versiune. Cu atat mai grava este in acest context abadonarea campaniei de vaccinare si refuzul adoptarii certificatului verde in vara anului 2021.
Prin urmare nu stim cat de mare va fi impactul valului 6 in spitale, dar realist ne putem astepta sa fie in cel mai fericit caz la nivelul valului 5-Omicron si in cel mai rau caz la nivelul valului 4-Delta, probabil mai apropiat de valul 5-BA1/2 decat de 4-Delta avand in vedere ca majoritatea populatiei este deja fie vaccinata, fie trecuta de 2x prin boala, fie prin ambele.
Singurul lucru predictibil este ca autoritatile nu vor lua nici o masura de limitare a infectarilor si vor lua in brate mantra negationista „este doar o gripa”. Subliniez ca sa fie clar: nu vor fi restrictii de nici un fel, nici macar masca (care nu e o restrictie) in valul 6.
Sentimentul de neputinta in fata crizei multidimensionale produse prin cumularea valului 6 cu criza economica si politica este aproape total.
Suntem acum intr-un nou film rezultat din incrucisarea scenariilor „Idiocracy” si Don’t look up”. Ar fi amuzant daca nu ne-ar baga copiii in spital si nu ar ameninta viata si sanatatea a milioane de romani”, scrie cercetătorul pe Facebook.